Петък тринайсти се оказа фатален за биковете

1228
Петък тринайсти се оказа фатален за биковете

От началото на годината биковете успяват да удържат оптимистичното настроение на пазара дори в лицето на някои разочарования, като по-слабите от очакваното данни за пазара на труда в САЩ. В петък, тринайсти обаче вълната тревожни новини успя да потуши ентусиазма на дори най-ведро настроените инвеститори.

В медиите изтече информация, че Standard & Poor’s 500 са готови да понижат кредитния рейтинг на Франция, както и на други европейски държави. Слухът удари котировките, въпреки че не може да се каже, че решението на агенцията идва като изненада.

Уол Стрийт очакваше подобно развитие на събитията, а и президентът Никола Саркози се опита да подготви пазарите да приемат удара с изказвания от рода, че „френското правителство не работи за кредитните агенции”.

Инвеститорите са готови да преглътнат понижение от една степен на първокласния рейтинг на страната ААА, но по-значителна преоценка вероятно ще предизвика ново преизчисление на риска и допълнително понижаване на бенчмарк индексите.

Неизвестността е друг фактор, който допринесе за тревогите във фаталния петък. Франция не е единствената застрашена държава, и не е ясно кои други страни от Монетарния съюз също ще пострадат. Въпреки че в изтеклата анонимна информация се твърди, че не съществува опасност за Германия, ако кредитните агенции изненадат пазара и направят преоценка на дълга на най-голямата икономика в Европа, песимизмът може рязко да ескалира.

Опасенията, че Старият континент тъпче на място в усилията си да предотврати задълбочаване на дълговата криза бяха подкрепени от забуксувалите преговори на Гърция с частните й кредитори.

На този фон, успешният аукцион за държавни облигации с матуритет 2014 и 2018 г., проведен от Италия, не успя да възроди оптимизма, нито пък данните на Евростат, че през ноември евро-зоната е отбелязла търговски излишък от 6.9 млрд. евро, при прогнози за известен дефицит.

Търговският баланс на САШ обаче навлиза по-надълбоко в отрицателните стойности. През ноември, той отбелязва повишение за пръв път от последните пет месеца, след като износът към Европа се свива, а вносът – особено на нерафиниран петрол и автомобили, расте. През ноември, търговският дефицит на САЩ отбеляза най-значителното си покачване от май насам – 10.4%, до 47.75 млрд долара.

Отделен предварителен доклад, разкриващ, че доверието на американските потребители през януари достига осем месечен рекорд, бе като цяло игнориран, докато инвеститорите бяха заети да оценяват риска от пренасянето на европейските проблеми на местна територия. JPMorgan потвърдиха, че подобни страхове нe са безпочвени.

Сред най-слабо представилите се индустрии за деня бяха именно финансите, с понижение от 0.8%, а JPMorgan Chase & Co. се сринаха с 2.5% до 35.92 долара. Инвестиционна банка бе едно от големите разочарования за деня, като обяви, че приходите й се сриват с 30% до 4.36 млрд. долара, след като много от клиентите се въздръжат от вложения, опасявайки се, че дълговата криза ще предизивка глобална рецесия.

Новината не закъсня да удари и позициите на конкурентите. Акциите на Bank of America загубиха 2.7% от стойността си до 6.61 долара, на Morgan Stanley – 3.2% до 16.63 долара, на Citigroup – 2.7% до 30.74 долара, а на Goldman Sachs Group Inc. – 2.2% до 98.96 долара.

Компаниите, чиито печалби са най-пряко зависими от икономическия ръст, също не извадиха късмет през фаталния петък. Morgan Stanley Cyclical Index отстъпи с 1.1%, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция, се понижи с 0.6%. Книжата на Intel поевтиняха с 2.4% до 25.14 долара, а на най-големият производител на алуминий в САЩ, Alcoa, с 1.3% до 9.80 долара.

На корпоративния фронт също не липсваха разочаровния.
Diamond Foods се сринаха с 10% до 29.73 долара след като The Wall Street Journal обяви, че федералните прокурори са открили криминално разследване на финансовите практики на компанията. Развитието може да застраши планираното придобиване на Pringles от Procter & Gamble.

Kodak паднаха с 23% до 0.52 долара. Неназовани източници твърдят, че само до седмици дружеството може да обяви банкрут и чак тогава да предложи портфолиото си от патенти на търг.

Patriot Coal Corp. отсъпиха с 13% до 7.87 долара. Щатската минна компания заяви, че ще понижи производството си в Западна Вирджиния, тъй като стоманопроизводителите поръчват все по-малки количества въглища. Конкурентите също пострадаха - Alpha Natural Resources Inc. поевтиняха с 10% до 20.19 долара, а Arch Coal Inc. – с 9.8% до 14.13 долара.

В петък, Dow Jones Industrial Average завърши сесията с понижение от 48.96 пункта, или 0.39%, до 12,422.06, като успя да се възстанови от срива от цели 159 пункта, регистриран по-рано през деня. Standard & Poor's 500 загуби 6.41 пункта от стойността си, или 0.49%, до 1,289.09, а технологично ориентираният Nasdaq Composite падна с 14.03 пункта, или 0.51%, до 2,710.67.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Автор: Илия Атанасов

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Jimmy
# 0
11:01 | 20 January 2012
Got it! Thanks a lot again for heilpng me out!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg