Петролът губи близо пет долара от стойността си

684
Петролът губи близо пет долара от стойността си

Фючърсите на суровия петрол задълбочиха спада си, като загубиха в късния следобед близо пет долара от стойността си. Това стана, след като стартира търговията на суровината на щатските пазари, затворени за честване на Деня на независимостта в петък миналата седмица.

По време на азиатската си и европейската си търговия цената на суровия петрол с доставка през август се търгуваше на нива от около 143 долара за барел, или понижение от близо два долара.

Нови 2.6 долара загуби суровината половин час след отварянето на щатските пазари, където се търгуваше на нива от около 140.6 долара за барел.

Поскъпването на долара спрямо еврото и останалите основни валути бе една от причините за рязкото обезценяване на "черното злато", докато другата причина бяха сигналите, дошли от Иран за компромисно решение на кризата с атомната енергия.

На пазара съществуват и опасения от регулаторна намеса с цел ограничаване на спекулативния елемент в цената на ценната суровина. Много анализатори и специалисти изразяват опасения, че над половината от поскъпването на петрола е именно следствие от действията на спекулантите.

През последната една година станахме свидетели на масирани покупки на фючърси на суровината от страна на хеджфондовете, които купуваха петрол с цел да се защитят от инфлацията.

Именно през последните няколко седмици бяха изразени и мнения от редица водещи инвестиционни банки, че цената на петрола ще достигне 150 долара за барел в най-скоро време.

Поскъпването в цената на петрола бе подкрепено и от изказвания, дошли от страни членки на ОПЕК, че суровината може да достигне и нива в диапазона между 150 и 170 долара за барел в рамките на седмици.

На противоположния фронт като фактори, които биха предопределили евентуалната корекция при цената на петрола в низходяща посока, са забавянето на потреблението на суровината, което вече е факт в САЩ и останалите развити индустриални страни.

Високите нива на петрола, близки до рекордни стойности, подхранват инфлацията, като в същото време водят до забавяне на световния икономическия ръст. Това пък рефлектира и върху потреблението на суровината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...