Петролът губи над един долар днес

573
Петролът губи над един долар днес

Фючърсите на суровия петрол отбелязаха понижение от над един долар днес в резултат на очакванията, че ОПЕК ще обсъждат повишение на производството си, в усилията да се стабилизира цената на суровината след достигането й на рекордно високи стойности през изминалата седмица.

Ценната суровина се доближи изключително до психологическото ниво от 100 долара за барел през изминалата седмица, след което "прибиране на печалби" от страна на инвеститорите доведе до корекция.

По време на търговията си на европейските пазари днес, фючърсите на суровия петрол с доставка през декември регистрираха понижение от 1.26 долара, до ниво от 95.06 долара за барел.

В петък ценната суровина приключи с повишение от 86 цента, до ниво от 96.32 долара за барел по време на търговията си на щатските борси.

Енергийният министър на Саудитска Арабия заяви през уикенда, че е възможно страните от ОПЕК да обсъдят евентуално повишение на производството си до края на годината, за да се "успокои" цената на петрола.

Много от пазарните участници са на мнение обаче, че подобни действия биха имали слабо въздействие върху пазара, тъй като и към настоящия момент страните произвеждат над приетите си лимити, като заедно с това разполагат с минимален капацитет за увеличаване на производството си.

В Лондон цената на петрола отбеляза понижение от 73 цента, до ниво от 92.45 долара за барел с доставка през декември.

Въпреки наблюдаваното понижение, голяма част от пазарните участници са на мнение, че с настъпването на зимата с пълна сила и повишеното потребление на петрол и петролни продукти е възможно да станем свидетели на нов тест на психологическото ниво от 100 долара за барел.

Друга част от анализаторите пък са на мнение, че наблюдаваното поскъпване на суровината не е подкрепено от фундамент и е напълно възможно понижението в цената на петрола да се задълбочи през следващите месеци.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...