Петролът над 59 долара за барел, анализатори прогнозират по-нататъшно поскъпване

704
Петролът над 59 долара за барел, анализатори прогнозират по-нататъшно поскъпване

Цената на суровия петрол регистрира известно повишение днес по време на европейската си търговия, след като вчера ценната суровина загуби близо 2%.

Фючърсите на суровия петрол с доставка през април добавиха 34 цента към стойността си до ниво от 59.25 долара за барел, след като вчера суровината загуби 1.14 долара от стойността си до ниво от 58.91 долара за барел.

Инвеститорите купуваха фючърси на петрола в очакване на корективно поскъпване на петрола, като според тях ценната суровина е изчерпала низходящия си потенциал.

Спадът в понеделник се предопредели след прогнози за по-топло време в най-големия световен потребител на петрол и петролни продукти - САЩ.

Продължаващото напрежение около Иран, както и продължаващото силно търсене на петрол и петролни продукти в световен мащаб бяха основните предпоставки, инициирали покупки на суровината от инвеститорите.

Друга причина, довела до поскъпването на петрола и петролните продукти е продължаващото понижение на запасите на бензин в САЩ няколко месеца преди стартирането на летния сезон, когато потреблението на горивото нараства значително.

Анализатори прогнозират спадът в цената на суровината да приключи сравнително бързо, ако вече това не е станало факт и през следващите седмици да станем свидетели на поскъпване, на фона на идващия летен сезон.

Инвеститорите очакват страните от ОПЕК да запазят равнището на производството си непроменено на срещата си през настоящата седмица, като допълнително въздействие според тях върху цената на петрола и петролните продукти се очаква да окажат и данните за запасите на петрол и петролни продукти утре.

Страните от ОПЕК намалиха производството си с 500 000 барела от началото на февруари, като настоящите цени на петрола удовлетворяват страните от картела, като едва ли ще наложат нови производствени съкращения.

Цената на отоплителното гориво добави 0.9 цента към стойността си до ниво от 1.691 долара за галон.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

По-спокойни за утрешния ден с новия ипотечен кредит на БАКБ

„Лихвите се вдигат, Вашата-не“ е посланието на новия кредитен...