Петролът - основната тема на срещата на Китай и Саудитска Арабия

586
Петролът - основната тема на срещата на Китай и Саудитска Арабия

© pixabay.com

След близо 7 години китайският президент Си Дзинпин ще посети Саудитска Арабия. Тези дни се очаква да той да подпише споразумения за милиарди долари с най-големия износител на петрол в света. Китайският президент ще се срещне и с лидери от целия Близък изток, съобщи CNN.

Партньорството между Китай и Саудитска Арабия е взаимоизгодно и резултатите от срещата се очакват от целия свят. Не е изключено двете страни да започнат да правят бизнес в китайска валута.

Посещението е знак, че китайската държава и регионът на Персийския залив задълбочават икономическите си отношения в момент, когато връзките между САЩ и Саудитска Арабия се разпаднаха заради решението на ОПЕК да намали доставките на суров петрол.


Китай е най-големият търговски партньор на Саудитска Арабия и същевременно е и най-големият купувач на петрол в света. Саудитска Арабия е най-големият търговски партньор на Китай в Близкия изток и най-големият глобален доставчик на суров петрол.

Затова много експерти са на мнение, че енергийното сътрудничество ще бъде в центъра на всички дискусии между саудитско-китайското ръководство.

Взаимозависимостта трябва да бъде политически аргументирана, особено предвид обхвата на енергийния преход на Запада, казва Айхам Камел, ръководител на изследователския екип на Eurasia Group за Близкия изток и Северна Африка. Той визира ангажираността на правителствата по света драстично да намалят въглеродните емисии през следващите десетилетия.

Руската инвазия в Украйна през февруари предизвика глобална енергийна криза, която накара всички страни да се надпреварват да увеличат доставките. Западът допълнително разтърси петролните пазари, като наложи ембарго и ограничи цените на втория по големина износител на суров петрол в света. Това кара Китай да превърне енергийната сигурност в ключов приоритет.

Петролни танкери блокират Босфора и ДарданелитеАнкара поиска пълно застрахователно покритие за всеки един съд, за да премине проливите

Колко зависими един от друг са Саудитска Арабия и Китай?

През 2021 г. двустранната търговия между двете страни достигна 87,3 милиарда долара, което е с 30% повече от 2020 г., сочат данните на китайските митници. Голяма част от търговията беше фокусирана върху петрола.

Вносът на суров петрол на Китай от Саудитска Арабия възлиза на 43,9 милиарда долара през 2021 г., или 77% от общия внос на стоки от кралството. Това количество съставлява повече от 1/4 от общия износ на суров петрол на Саудитска Арабия.

„Стабилността на енергийните доставки, както по отношение на цените, така и на количествата, е ключов приоритет за Си Дзинпин, тъй като китайската икономика остава силно зависима от вноса на петрол и природен газ“, казва Есуар Прасад, професор по търговска политика в университета Корнел.

Втората по големина икономика в света е силно зависима от чужд петрол и газ. Според официалните данни 72% от потреблението на петрол миналата година е внос. 44% от търсенето на природен газ също е от чужбина.

Още през октомври Си Дзинпин заяви, че енергийната сигурност на Китай е ключов приоритет. Думите му бяха провокирани от кризата с покачващите се цени на енергията в Европа. Докато европейските страни избягваха руския петрол месеци наред, азиатската страна се възползва от ситуацията. Така в периода май - юли Русия стана доставчик №1 на петрол за Китай. Саудитска Арабия си отвоюва първото място  чак през август.

От днес Китай въвежда значително облекчаване на Covid мерките Новината за разхлабването на рестрикциите бе посрещната с радост в страната

Китай обаче не може да бъде сигурен, че доставките на евтина енергия от Русия ще продължат в бъдеще.

Саудитска Арабия също има силна мотивация да задълбочи енергийните връзки с Китай, според Гал Луфт, съдиректор на Института за анализ на глобалната сигурност.

„Саудитците са загрижени за загубата на пазарен дял в Китай в лицето на цунамито от силно намален руски и ирански суров петрол“, казва той.

„Тяхната цел е да гарантират, че Китай остава лоялен клиент, дори когато конкурентите предлагат по-евтин продукт.“

Подкрепа на китайската валута

На срещата тази седмица не е изключено Саудитска Арабия може да направи на Пекин предложение с по-големи геополитически последици. Рияд води преговори с Пекин за ценообразуване на някои от продажбите на петрол за Китай в китайската валута, юана, а не в щатския долар, според доклад на Wall Street Journal.

Подобна сделка може да бъде тласък на амбициите на Пекин да разшири глобалното влияние на китайската валута. Това също би навредило на дългогодишното споразумение между Саудитска Арабия и Съединените щати, което изисква Саудитска Арабия да продава петрола си само за щатски долари и да държи резервите си отчасти в държавните облигации на САЩ, всичко това в замяна на гаранции за сигурност от страна на САЩ.

„Нефтодоларовата система“ помогна да се запази статута на долара като най-добрата световна резервна валута и платежно средство за петрол и други стоки. Въпреки че Пекин и Рияд никога не потвърдиха съобщените преговори, анализатори казаха, че е логично двете страни да проучат възможността.

Според някои източници Саудитска Арабия вече приема плащания в китайски юани. Нито Китай, нито саудитците обаче го потвърждават публино.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg