Петролът отново пое нагоре

559
Петролът отново пое нагоре

Цената на петрола отново пое нагоре, като фючърсите на суровия петрол с доставка през декември отбелязаха повишение от 96 цента, до ниво от 95.60 долара за барел. Повишение регистрираха и тези на петрола тип брент с доставка през декември, като те поскъпнаха с 89 цента, до ниво от 93.17 долара за барел.

Поскъпването на суровината до голяма степен се предопредели от рекордното повишение на еврото спрямо долара. Единната валута достигна нов исторически рекорд, скачайки до най-висока стойност от 1.4795 долара за едно евро.

Така бе превишен постигнатият предишен рекорд на валутната двойка на 9 ноември при ниво от 1.4752 долара за едно евро.

Очаква се върху цената на петрола, която е и изключително силно волатилна през последните седмици, да продължи да оказва влияние предлагането на суровината, както и геополитическото напрежение.

Рано днес цената на петрола се понижи до ниво от 93.99 долара за барел суров петрол с доставка през декември, след което тя рязко поскъпна.

Въздействие върху цената се очаква да окажат и данните за запасите за изминалата седмица в най-големия световен потребител - САЩ.

Средните очаквания на анализаторите са за повишение на запасите на петрол с 800 000 барела.

Тези на дестилирани горива се очаква да отбележат спад от 400 000 барела, а на бензина да нараснат със 700 000 барела.

Използването на мощностите от страна на щатските рафинерии се очаква да отбележи ръст от 0.4 процентни пункта, до ниво от 88.1 процента от производствения им капацитет.

На пазара съществуват и спекулации, че страните от ОПЕК няма да прибегнат до повишение на производството си, въпреки рекордните нива на петрола, както и такива, че страните от картела вече са загубили способността си да въздействат върху цената на суровината.

Ръст отбелязаха днес и цените на останалите петролни продукти, като тези на отоплителното гориво са се повишили с 2.21 цента, до ниво от 2.6263 долара за галон.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg