Петролът отстъпва от рекордните си нива при 111 долара за барел

439
Петролът отстъпва от рекордните си нива при 111 долара за барел

Фючърсите на суровия петрол отстъпиха от рекордното си ниво при 111 долара за барел, постигнато през вчерашната борсова сесия. Ценната суровина с доставка през април се понижи с 37 цента до ниво от 109.96 долара за барел по време на европейската си борсова сесия.

Цената на суровия петрол отбеляза рекорди през 12 от последните тринадесет търговски сесии. Сред причините за рекордно поскъпване на петрола е поевтиняването на долара спрямо останалите основни валути, както и нарастващия интерес от страна на хедж-фондовете.

Специалистите обясняват отстъпването на петрола от рекордните му нива вчера с повишаване на волатилността при цената му, както и прибиране на печалби от страна на инвеститорите.

Много от пазарните участници изразяват опасения, че е възможно да станем свидетели на спад в цената на петрола през следващите месеци, като търсенето на суровия петрол традиционно се понижава през второто тримесечие на годината.

Друга причина за очакванията за намаляване на потреблението по-късно през годината са забавянето на ръста на икономиката на най-големия му световен потребител, както и този на световната икономика.

По-нататъшното движение в цената на петрола и петролните продукти ще се предопределя от данните за запасите на петрол в САЩ, тези за потреблението, както и от новини, идващи от страните от ОПЕК, добиващи близо 40% от световно потребяваната суровина.

При останалите петролни продукти също бе наблюдавано известно понижение през днешния ден, като фючърсите на отоплителното гориво завършиха с понижение от 0.63 цента до ниво от 3.1185 долара за галон с доставка през април.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg