Петролът под 94 долара за барел

600
Петролът под 94 долара за барел

Фючърсите на суровия петрол задълбочиха спада си през изминалия ден, като по време на търговията си на щатските пазари ценната суровина загуби 3.28 долара от стойността си, до ниво от 94.42 долара за барел.

Спадът на суровината продължи и по време на азиатската сесия, като там ценната суровина се понижи с нови 44 цента, до ниво от 93.98 долара за барел с доставка през януари.

До голяма степен понижението при цената на петрола се предопределя от спекулациите на пазара, че страните от ОПЕК могат и да прибегнат до увеличаване на производствените си лимити между 500 хил. и 1 млн. барела на ден.

Президентът на страните от картела заяви вчера, че страните от ОПЕК са готови да повишат производството на петрол във всеки един момент, когато това стане необходимо.

Подобни намерения за повишение на производството на петрол изразиха и петролните министри на някои други страни от картела.

През последните няколко дни цената на петрола се опитваше да тества психологическото ниво от 100 долара за барел. След последния неуспешен опит обаче от началото на седмицата, ценната суровина силно се оттласна надолу.

По-нататъшната посока в движението на петрола най-вероятно ще се определи от данните за запасите на петрол и петролни продукти в най-големия им световен потребител - САЩ.

Средните очаквания на анализаторите са за понижение на запасите от 500 000 барела за седмицата, приключила на 23 ноември, както и за повишение на използването на производствения капацитет от страна на щатските рафинерии с 0.6 процентни пункта, до ниво от 87.6 процента от тях.

Запасите на дестилирани горива се очаква да са се понижили с 1 млн. барела, докато тези на бензин с 600 000 барела за изминалата седмица.

Спад отбелязаха и цените на останалите петролни продукти, като тези на отоплителното гориво загубиха близо половин цент от стойността си, до ниво 2.6487 долара за галон, докато тези на бензина се понижиха с 0.8 цента, до 2.365 долара за галон.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg