Петролът поскъпва над 60 долара за барел, след нарастване на напрежението около Иран

371
Петролът поскъпва над 60 долара за барел, след нарастване на напрежението около Иран

Цената на петрола се повиши над 60 долара за барел днес, което бе продължение на силното повишение при ценната суровина от вчера, когато “черното злато” добави 2 долара към стойността си.

Анализаторите обясняват поскъпването на ценната суровина с нарастване на напрежението в отношенията между Иран и САЩ, както и с продължаващото насилие в Нигерия, която е и най-големият производител на петрол на африканския континент.

Вчера фючърсите на суровия петрол завършиха деня при ниво от 59.71 долара за барел, като поскъпването от последните две седмици се предопредели, както от застудяването на времето в САЩ, така и в резултат на очакваното, оповестено още през изминалата година, намаляване на дневното производство на страните от ОПЕК с 500 хил. барела от началото на февруари.

По време на азиатската си търговия, фючърсите на суровия петрол добавиха 50 цента към стойността си, до ниво от 60.21 долара за барел, което бе и най-високата им стойност от 29 декември миналата година.

Цената на петрола не бе преминавала психологическото ниво от 60 долара за барел от 3 януари тази година.

Анализатори коментират, че поскъпването на петрола над 60 долара за барел се предопределя основно от геополитическото напрежение и по-конкретно, свързано с натягане на отношенията между САЩ и Иран.

В същото време те припомнят, че тези фактори довели до поскъпването на суровината до рекордни стойности през изминалата година, не успяха да доведат до трайно задържане на цената на петрола на високите му нива.

На фона на повишението в цената на петрола, силно поскъпване отбелязаха и цените на останалите петролни продукти, като фючърсите на природния газ добавиха 13.9 цента към стойността си, до ниво от 8.01 долара за ММВtu.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg