Петролът поскъпва над 98 долара за барел

456
Петролът поскъпва над 98 долара за барел

Фючърсите на петрола се повишиха до нов исторически максимум над 98 долара за барел, на фона на очакванията за ново седмично понижение на запасите на петрол в най-голямата световна икономика.

Суровият петрол с доставка през декември регистрира най-висока стойност от 98.03 долара за барел по време на азиатската търговия.

Вчера по време на търговията им на щатските стокови пазари фючърсите на суровината регистрираха най-висока стойност от 97.10 долара за барел, след което се понижиха и завършиха деня при ниво от 96.70 долара за барел.

Анализаторите не игнорират възможността ценната суровина да се опитва да тества психологическото ниво при 100 долара за барел, като е изключително близко към момента до посоченото ниво.

В същото време те не изключват и възможността от засилване на волатилността, на фона на достигнатите високи нива и разделението на инвеститори и анализатори на две относно бъдещите им очаквания за движението при петрола.

Притесненията им произтичат от очакванията, че предлагането на петрол и петролни продукти може и да не посрещне адекватно търсенето им, особено през зимния сезон, когато традиционно то се повишава.

По-нататъшната посока при петрола най-вероятно ще се предопредели след изнасянето на данните за запасите на петрол и петролни продукти.

Средните очаквания са за ново понижение на запасите в най-големия световен потребител на суровината от 1.6 млн. барела за изминалата седмица.

Очаква се и повишение на запасите на бензин в САЩ с 200 000 барела за седмицата до края на 2 ноември, а тези на дестилирани горива да се понижат с 500 000 барела.

Вчера от Международната Енергийна Агенция прогнозираха ръст в потреблението на петрол през четвъртото тримесечие на тази година, както и през цялата следваща, независимо от рекордно високите цени на суровината.

Помощ за поскъпването на петрола оказва и слабостта на щатската валута, в която се измерват основно суровините на стоковите пазари в световен мащаб.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg