Петролът прекрачи следващото психологическо ниво от 90 долара за барел

396
Петролът прекрачи следващото психологическо ниво от 90 долара за барел

Фючърсите на суровия петрол поскъпнаха до над 90 долара за барел по време на вчерашната им търговия на щатските пазари, което е нов исторически рекорд за суровината.

Най-високата цена, на която се сключи сделка, бе при ниво от 90.02 долара за барел, като по време на азиатската търговия петролът отбеляза известно понижение и се търгува при ниво от 89.54 долара за барел.

Освен от притесненията за повишаване на геополитическото напрежение, което би могло да доведе до нарушаване на доставките, поскъпването на суровината се дължи до известна степен и на слабостта на долара спрямо останалите основни валути.

Еврото поскъпна вчера до нов исторически рекорд при ниво над 1.4300 долара, като и към момента продължава да се търгува на близки до посоченото ниво стойности.

Дори и изненадващото повишение на запасите на петрол и петролни продукти не успя да прекъсне поскъпването на ценната суровина.

От щатското енергийно министерство отчетоха повишение в запасите на петрол с 1.8 млн. барела за седмицата, приключила на 12 октомври, което бе над средните очаквания на анализаторите за ръст от 1 млн. барела.

В същото време запасите на бензин са се повишили с 2.8 млн. барела, което бе близо три пъти над очаквания ръст отново за 1 млн. барела за седмицата.

Достигането на нови рекорди от "черното злато" става реалност седмица след предупрежденията на водещи инвестиционни банки, че повишението му не се предопределя от фундаментални фактори.

Някои от най-песимистично настроените анализатори дори обявиха, че е възможно цената на суровината да се понижи до нива от 65-70 долара за барел до края на годината, което обаче, на този етап, изглежда малко вероятно.

Повишение отбелязаха и фючърсите на петрола тип брент, който се търгува на стоковия пазар в Лондон. Суровината поскъпна с 1.47 долара, до 84.60 долара за барел.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg