Петролът с нов рекорд близо до 121 долара за барел

872
Петролът с нов рекорд близо до 121 долара за барел

Цената на петрола достигна днес нови рекорди над 120 долара за барел заради намалелите опасения, че американската икономика спада, което доведе до търсене на суровините. Докладът за заетостта и стойностите на ISM индекса за услугите увеличиха очакванията, че намалението на икономическата активност в САЩ може би ще се окаже по-малко. Дилърите се опасяваха през последните месеци, че един по-сериозен спад в САЩ, които са най-голямата икономика и най-големия потребител на енергийни продукти в света, ще доведе до по-слабо търсене на петрола.

Американският лек суров петрол със срок на доставка месец юни достигна абсолютен рекорд от 120.93 долара за барел преодолявайки последния рекорд от 120.20 долара достигнат в понеделник, когато беше налице и рекордно затваряне на нива от 119.97 долара за барел. В последствие цената се понижи до нива малко под 120 долара.

 Английският фючърс на сорта Брент, със срок на доставка също месец юни, спечели днес 26 цента до 118.25 долара за барел при рекордно затваряне вчера в Лондон на 117.99 долара за барел и рекорден интрадневен връх от 118.58 долара за барел. И двата вида фючърси почти са удвоили цената си за последната една година.

Златото увеличи печалбите във вторник, продължавайки растежа от 2% в понеделник, подкрепено от покупки на инвеститори и рекордните цени на петрола, които увеличиха привлекателността на метала като средство за защита срещу инфлацията. Спадът на златото до четиримесечно дъно през миналата седмица увеличи интереса за покупки и от физическия сектор, най-вече в основния потребител Индия, където предстои религиозен фестивал.

Металът нарасна до 875.30/874.70 долара спрямо нива на затваряне от 871.15/872.55 долара за тройунция в понеделник и доста се отдалечи от петъчното дъно на 845 долара. Печалбите на златото оказаха подкрепа и на среброто, платината и паладиума. Търсенето от физическия сектор оказва силна подкрепа и ще предотврати силни разпродажби поне до средата на седмицата имайки предвид очакваните силни покупки от Индия.

Според технически анализатори развитието през тази седмица е много важно, тъй като може да определи посоката на търговията през следващите седмици. Те определят в момента като важна съпротивата при 888 долара. В сряда и четвъртък Индия празнува Акшая Трития, фестивал по време на който мнозина индуси купуват скъпоценни метали с вярата, че това ще им донесе дълготраен просперитет. Дилъри обаче отбелязаха, че интерес за покупки в момента има и от Близкия Изток, Индонезия и Тайланд.

Веселин Калчев
Финансов анализатор
ФК “Логос-ТМ” АД

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg