Петролът с нов рекорд над 144 долара за барел

669
Петролът с нов рекорд над 144 долара за барел

Фючърсите на суровия петрол се повишиха до нов рекорд при ниво над 144 долара за барел по време на търговията му на нюйоркската стокова борса, в резултат на очакванията, че повишение на лихвите от страна на ЕЦБ днес ще инициират покупки на суровината.

Друг фактор съдействал за рекордното поскъпване на суровината бе изненадващото понижение на запасите на петрол в най-големия му световен производител - САЩ.

Запасите на суровината са се понижили с 1.98 млн. барела до ниво от 299.8 млн. барела през изминалата седмица, съобщиха от енергийното министерство на страната. Това се оказа в противовес със средните очаквания на анализаторите за ръст на запасите с 500 000 барела за седмицата.

По време на азиатската си търговия цената на суровия петрол с доставка през август отбеляза повишение от нов близо един долар, или 0.7% до рекордното ниво от 144.57 долара за барел, след като вчера търговията на щатските пазари приключи при ниво от 143.62 долара за барел.
Така цената на суровия петрол се е повишила близо два пъти за последната една година.

Анализатори коментират, че е възможно, ако ръстът в цената на петрола продължи до ниво от над 145 долара за барел, да станем свидетели на атака на психологическото ниво от 150 долара за барел в рамките на два дни.

Слабостта на щатската валута спрямо останалите основни валути е друг фактор, оказващ въздействие върху поскъпването на петрола. Еврото поскъпна до ниво от 1.5891 долара, което бе и най-ниското му ниво от 24 април насам.

Скъпият петрол оказва изключително негативно въздействие върху развитието на световната икономика като цяло и особено върху инфлацията. Той се очаква да въздейства негативно върху индустриалните сектори в световен мащаб.

До нов исторически рекорд поскъпна и цената на петрола тип Брент. Той се повиши с 1.49 долара, или 1% до рекордното ниво от 145.75 долара за барел по време на търговията си в Лондон.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg