Петролът с нов рекорд над 82 долара за барел

496
Петролът с нов рекорд над 82 долара за барел

Фючърсите на суровия петрол регистрираха нов исторически максимум, като днес ценната суровина се повиши над 82 долара за барел.

По време на азиатската борсова сесия ценната суровина с доставка през октомври регистрира повишение от 82 цента, до ниво от 82.33 долара за барел.

Повишението при "черното злато" стана реалност след изненадващото понижение в нивото на краткосрочните лихви в най-голямата световна икономика вчера, когато те бяха намалени с половин процентен пункт, на фона на средните очаквания за 25 базисни пункта.

Вчера ценната суровина регистрира повишение от 94 цента, до ниво от 81.51 долара за барел с доставка през октомври, което бе ново рекордно високо ниво на затваряне за деня.

По-нататъшното движение в цената на суровината се очаква да се предопредели след изнасянето днес на данните за запасите на петрол в най-голямата световна икономика за изминалата седмица.

Средните очаквания са за спад на запасите на петрол от 1.5 млн. барела за седмицата, приключила на 14 септември, както и с 1.3 млн. на тези на бензин.

Използването на производствения капацитет от страна на щатските рафинерии се очаква да се е понижило с половин процентен пункт, до 90%.

Запасите на дестилирани горива се очаква да отчетат повишение от 1.1 млн. барела за посочения период.

Въпреки силното повишение в цената на петрола и достигането й до нови рекордни нива, ако се отчете инфлацията, тя все още е под нивата й от началото на 80-те години - между 96 и 101 долара за барел.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg