Петролът със спад след силното повишение в сряда

470
Петролът със спад след силното повишение в сряда

След силното им повишение в сряда, когато фючърсите на суровия петрол поскъпнаха с над 4 долара, или 5% по време на щатската си търговия, вчера цената на суровината отбеляза силен спад.

Фючърсите на суровия петрол с доставка през януари загубиха вчера 2.14 долара от стойността си до ниво от 92.64 долара за барел.

Поскъпването се предопредели от данните за запасите на петрол и петролни продукти, като тези на петрол са отбеляза понижение от 700 000 барела на фона на средните очаквания за ръст от 100 000 долара. Спад през изминалата седмица е регистриран и в запасите на дестилирани горива.

След силното поскъпване на суровината обаче, прибиране на печалби от страна на инвеститорите, както и очакванията за забавяне на ръста на световната икономика и опасността от рецесия в САЩ в средата на следващата година, допринесоха за поевтиняването на петрола.

Анализатори и инвеститори очакват по-нататъшно волатилно движение в цената на "черното злато", като много от тях предричат, че в следващите няколко месеца, цената ще се движи в диапазона 85-95 долара за барел.

Известен ръст бе регистриран и по време на днешната търговия на европейската борсова сесия, в която петролът с доставка през януари поскъпна с 39 цента до ниво от 92.64 долара за барел.

Допълнително посоката на движение на ценната суровина се очаква да продължи да зависи от запасите на петрол в САЩ, от геополитическото напрежение, както и от решенията на ОПЕК относно производството на страните.

На последната си среща проведена този месец страните от картела изненадващо запазиха непроменено нивото на производството си.

Движението на долара спрямо останалите основни валути също ще оказва въздействие върху цената на ценната суровина. Слабостта на щатската валута най-вероятно ще продължава да оказва възходящ натиск, коментират още специалистите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg