Петролът се понижава с четири долара от рекордните си нива

475
Петролът се понижава с четири долара от рекордните си нива

След достигане на нови рекордни стойности при нива над 135 долара за барел, цената на суровия петрол с доставка през май отбеляза значителен спад по време на вчерашната си търговия на щатските пазари.

Фючърсите на суровината отбелязаха спад от около 4 долара за барел до ниво от 130.81 долара. По време на азиатската си търговия ценната суровина възстанови част от изгубеното връщайки се отново над 131 долара за барел.

До голяма степен разпродажбите се обясняват с прибиране на печалби от страна на инвеститорите, след рекордното поскъпване на суровината. Петролът се повиши в сряда до ниво от от 135.09 долара за барел, което бе и най-голямата в историята му достигана стойност.

Анализаторите очакват търговията с петрол да продължи да е изключително волатилна, като търсенето и предлагането на суровината ще продължат да предопределят изменението на цената му.

Допълнително въздействие ще се оказва както от евентуални изявления на страните от ОПЕК, така и от данните за запасите на петрол и петролни продукти в САЩ.

Движението на долара, с което традиционно се обвързва поскъпването, или поевтиняването на петрола остава в известна степен на заден план сред факторите, определящи към момента изменението на цената на петрола.

Все повече стават инвеститорите, които определят наблюдаваното поскъпване на петрола, като лишено от фундаментални фактори.

Забавянето на световната икономика, на фона на рекордните цени на петрола се очаква да са сред причините, които да доведат до забавяне темпа на повишение на потребление на петрол в световен мащаб, което пък да доведе до успокояване на петролните пазари.

Липсата на подкрепа от страните от ОПЕК на този етап, пък е друг фактор, който идва в противовес и до голяма степен съдейства за поскъпването на суровината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...