Петролът се понижава след достигането на нова рекордна стойност

520
Петролът се понижава след достигането на нова рекордна стойност

Фючърсите на суровия петрол отбелязаха известно понижение вчера след данните за запасите на петрол и петролни продукти в най-големия му световен потребител.

След като моментно вчера ценната суровина се повиши до нова рекордна стойност от 89 долара за барел, в крайна сметка те приключиха търговията си на щатските стокови борси с понижение за деня от 21 цента, до 87.40 долара за барел.

По време на азиатската си търговия, ценната суровина се понижи с нови 10 цента, до ниво от 87.30 долара за барел.

От щатското енергийно министерство отчетоха повишение в запасите на петрол с 1.8 млн. барела за седмицата, приключила на 12 октомври, което бе над средните очаквания на анализаторите за ръст от 1 млн. барела.

В същото време запасите на бензин са се повишили с 2.8 млн. барела, което бе близо три пъти над очаквания ръст отново за 1 млн. барела за седмицата.

Запасите на дестилирани горива, които трябваше да отбележат спад от 400 000 барела за седмицата, са се повишили с 1 млн. барела.

Използването на производствения капацитет от щатските рафинерии обаче се е понижило с половин процентен пункт, до 87.3 процента, сочат още публикуваните данни.

Много пазарни специалисти изразиха мнение, че поскъпването при цената на петрола не се предопределя от фундаментални фактори, като търсене и предлагане, а по-скоро от спекулативни.

Голяма част от тях прогнозират по-нататъшно понижение при "черното злато" от достигнатите рекордни стойности, като не изключват възможността до края на годината да станем свидетели на стойности от 70-75 долара за барел.

В основата на повишението при цената на петрола стояха очакванията за военни удари от страна на Турция в Северен Ирак, което според инвеститорите може да доведе до нарушаване на световните доставки на петрол.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg