Петролът се понижава, тества психологическото ниво от 50 долара за барел

383
Петролът се понижава, тества психологическото ниво от 50 долара за барел

Цената на петрола регистрира значителен спад през вчерашния ден, след данните за запасите на петрол и петролни продукти, в най-големият световен потребител на суровината за изминалата седмица.

Фючърсите на ценната суровина с доставка през февруари отбелязаха понижение от 3.3% до ниво от 50.48 долара за барел, по време на вчерашната си търговия на щатските пазари.

Нови, близо 10 цента загуби “черното злато” по време на търговията си на азиатските пазари, като най-ниското ниво до което се понижи ценната суровина бе при 50.10 долара за барел.

Поевтиняването в цената на петрола се предопредели до голяма степен от данните за запасите на петрол в САЩ, които отчетоха ръст от 6.8 млн. барела до 321.5 млн. барела за седмицата до 12 януари, по данни на енергийното министерство.

Тва бе най-голямото седмично повишение в запасите на суровината от октомври 2002 година насам, като ръстът значително превиши средните очаквания на пазарните участници, прогнозирали повишение в запасите на петрол от едва 325 000 барела.

Повишение са регистрирали и запасите на останалите петролни продукти, като тези на бензина са се повишили с 3.5 млн. барела, а на дестилирани горива с 900 000 барела за посочения период.

Ръстът в запасите на петролните продукти инициира понижение и в цените на тези суровини, като отоплителното гориво загуби 0.5 цента от стойността си, до ниво от 1.4660 долара за галон.

Други фактори водещи до поевтиняването в цената на петрола, освен растящите щатски запаси, са и нарастващите съмнения на пазара за ефективното въвеждане на приетото от първи ноември минилата година намаляване на производството на петрол от страните от ОПЕК с 1.2 млн. барела.

От първи февруари трябва да влезе в сила и приетото поредно съкращаване на производството на картела с 500 000 барела.

В краткосрочен аспект, според пазарните наблюдатели, цената на петрола може и да се понижи моментно под психологическото ниво от 50 долара за барел, но едва ли трайно ще се задържи под посоченото ниво и е възможно да станем свидетели на корективно поскъпване при суровината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg