Петролът удари 112 долара за барел

785
Петролът удари 112 долара за барел

Петролът регистрира нова рекордна стойност по време на вчерашната си търговия на щатските пазари. Фючърсите на "черното злато" с доставка през май регистрираха най-висока стойност от 112.21 долара за барел, невиждана в историята на търговия на суровината.

Края на деня цената на петрола приключи с повишение 2.37 долара за барел, до ниво от 110.87 долара за барел.

Силното повишение стана реалност след данните за запасите на петрол и петролни продукти в най-големия световен потребител на суровината - САЩ, като запасите отчетоха понижение от 3.2 млн. барела за изминалата седмица.

Спадът им значително превиши средните очаквания на инвеститори и анализатори, прогнозирали ръст на запасите с 2.4 млн. барела за посочения период.

Относително стабилна се запазва цената на суровия петрол по време на търговията му на азиатските пазари, където той регистрира минимално повишение от 4 цента, до ниво от 110.91 долара за барел.

Някои анализатори обаче предупреждават, че понижението в цената на петрола не бива да се преувеличава, на фона на регистрираното силно понижение във вноса му. Това може и да е резултат от намаленото му потребление в резултат на рекордните цени на суровината.

В същото време този спад на вноса би могъл да се компенсира от значително по-голям внос през следващата седмица, което пък от своя страна да инициира низходящ натиск върху цената на петрола, поскъпнала до нов рекорд.

Запасите на бензин и дестилирани горива също са отбелязали понижение с повече от очакванията през изминалата седмица, сочи още докладът на енергийното министерство.

Те обаче се запазват по-високи от средната им величина за тази година в исторически план, което намалява опасенията за недостиг на бензин със стартиране на традиционния летен сезон в САЩ.

Все повече стават анализаторите, които прогнозират понижение на потреблението на петрол и бензин, на фона на силното им повишение, както и наблюдаваното забавяне на ръста на световната икономика.

Щатската икономика се насочва към рецесия, според изнесен в сряда доклад на Международния Валутен Фонд. Ако това се случи, доста е вероятно по-нататъшното поскъпване на петрола да бъде ограничено и дори да станем свидетели на известно понижение в цената му, коментират водещи анализатори.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...