Петролът за пореден път се оттласва от психологическите 80 долара за барел

507
Петролът за пореден път се оттласва от психологическите 80 долара за барел

Петролът за пореден път се оттласна от психологическото ниво при 80 долара и завърши вчерашния ден на щатските пазари с повишение от 1.04 долара, до ниво от 81.30 долара за барел с доставка през ноември.

По време на азиатската борсова сесия ценната суровина добави 20 цента към стойността си при 81.50 долара за барел.

Повишението до голяма степен се предопредели от новината за стачка на работниците в производствените звена в Нигерия на Chevron Corp., както и след данните за пожар в платформата в Аляска на BP PLC.

По-нататъшна яснота за движението в цената на петрола ще се внесе след изнасянето на данните за запасите на петрола в САЩ за седмицата до 5 октомври. Запасите на петрол се очаква да са се повишили с 1 млн. барела.

Средните очаквания на анализаторите са за понижение на запасите на бензин с 300 000, а тези на дестилирани горива с 600 000.

Използването на производствения капацитет от щатските рафинерии най-вероятно ще отбележи спад от 0.1 процентен пункт, до 87.4 процента от производствения им капацитет.

В месечен доклад енергийното министерство на САЩ прогнозира, че световното потребление на петрол ще бъде с 1.8 млн. барела на ден повече през четвъртото тримесечие, в сравнение със същото на миналата година.

До голяма степен волатилността при движението на цената на петрола и петролните продукти се предопределя от опасенията на инвеститори и анализатори относно това дали производството на суровините ще посрещне адекватно търсенето й.

Анализаторите са разделени на две в очакванията си за движението на петрола до края на годината, като преобладаващи са тези, които прогнозират понижение в цената през четвъртото тримесечие.

Съществува обаче и малка част от тях, прогнозиращи завършването на цената на петрола над 80 долара за барел в края на годината.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg