Петролът завършва седмицата при 68 долара за барел, най-високо от септември 2006 г.

769
Петролът завършва седмицата при 68 долара за барел, най-високо от септември 2006 г.

Фючърсите на суровия петрол приключиха седмицата при ниво от 68 долара за барел с доставка през юли, след като добавиха в последния си ден на търговия на щатските пазари 35 цента към стойността си. Това бе и най-високата цена на петрола от септември миналата година.

Поскъпването на ценната суровина се обяснява с продължаващото напрежение в Близкия Изток, както и с данните за инфлация в САЩ, която стимулира инвеститорите да пренасочват своите инвестиции от инструменти с фиксирана доходност към пазара на стоки и акции.

Цената на петрола също така следва по ръст тази на бензина, която се повиши през няколко дни от настоящата седмица и особено след данните отчели липсата на ръст при запасите в САЩ на фона на очакванията за повишението им с 2 млн. барела за изминалата седмица.

Фючърсите на бензина с доставка през юли отбелязаха повишение от 3.54 цента в петък до ниво от 2.2601 долара за галон с доставка през юли по време на търговията ив на стоковите пазари.

Повишението се предопредели и от данните за намаляване на преработката на петрол от щатските рафинерии с 0.4% за изминалата седмица до 89.2% от капацитета им, на фона на очакванията на анализаторите за повишение от 0.8%.

По-нататъшното движение в цената на петрола ще продължава да се предопределя от търсенето и предлагането на суровината, както и това на бензина. Допълнително въздействие се очаква да окажат и данните за запасите на петрол в САЩ през следващата седмица.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg