Петролни шефове: Петролът ще доминира още десетилетия

563
Петролни шефове: Петролът ще доминира още десетилетия

Не се залъгвайте с мисълта, че петролът няма да остане доминиращ енергиен източник десетилетия наред, заявиха титани от петролната индустрия в дискусия по време на Световния икономически форум в Давос.

Прекалено много се говори за отдръпването от петрола и постигане на енергийна „независимост" на държавите, заяви Халид Ал Фалих, главен изпълнителен директор на саудитската държавна петролна компания Saudi Aramco.

Подобни приказки подвеждат хората, а фокусът трябва да бъде насочен към енергийната интерзависимост, казва Фалих, според когото голямата волатилност в цената на петрола вреди както на потребителите, така и на производителите.

В същото време повишената енергийна ефективност и зелени технологии ще имат важна роля, но правителствата и потребителите не могат просто да очакват превключване изведнъж от петрол на други източници, заяви Петер Возер, главен изпълнителен директор на Royal Dutch Shell.

Придобиването на дял от енергийния пазар е процес, който отнема между 25 и 30 години, според Возер.

Главният изпълнителен директор на BP Тони Хейуорд пък заяви, че въглеводородите ще представляват 80% потреблението на енергия и през следващите 20 години, докато петролните компании навлизат в инвестирането в зелена енергия.

Два от участниците в дискусията обаче бяха на различни мнения по отношение на заплахата от пиковата точка на производство в петрола, след която то ще започне да пада.

Ал Фалих отхвърли опасенията, заявявайки, че притесненията по отношение на пиковата точка са „зад нас" въпреки, че те допринесоха за резкия спад в цените на черното злато през 2008 г.

Главният изпълнителен директор на френската Total Тиери Дезмаре изрази несъгласие с Ал Фалих. "Проблемът пиковата точка остава," заяви Дезмаре. На фона на нарастващото световно търсене индустрията ще бъде поставена под натиск да повиши производството до над 95 млн. барела дневно, което е увеличение от около 10% в сравнение със сегашните нива, според Дезмаре.

Петролните шефове се обединиха около тезата, че краткосрочната енергийна перспектива остава почти без промяна през последната година. В дългосрочен план енергийното търсене се очаква да нарасне двойно до 2050 г., според Ал Фалих.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg