Петролното сърце на Канада започва да мисли за "зеленото" си бъдеще

1961
Петролното сърце на Канада започва да мисли за

© Pixabay

Преди една година, когато канадското правителство обяви намеренията си да постигне пълна въглеродна неутралност до 2050 година, консервативният премиер на провинция Албърта Джейсън Кени избухна в открито недоволсво. Тогава той заяви, че идеите на управляващите са "фантазии от измислена страна" и им се подиграваше за това, че подражават на Калифорния.

"Според управляващите всички хора в бедните държави като Индия ще карат Tesla след 15 години и ще спрат да се отопляват с кравешки изпражнения", каза още Кени.

Неговата тирада беше в защита на петролната индустрия в Албърта, където стандартът на живот е най-висок в сравнение с останалите провинции в страната. В последните месеци обаче местната икономика понесе сериозни щети, повечето от които не бяха нанесени от екологичната политика на правителството, пише The Economist.


Цените на петрола така и не успяха да се възстановят след спада, който започна още през 2014 година. А екоактивистите обявиха добива от т. нар. "петролни пясъци" в Албърта като един от най-замърсяващите методи за извличане на петрол и природен газ.  Той изисква много повече енергия и инвестиции за извличане и рафиниране в сравнение с по-леките сортове.

Инвестициите в петролния сектор на провинцията се понижиха с 26 милиарда канадски долара (около 19 милиарда щатски долара) в периода от 2014 до 2019 година, което се равнява на около 6% от брутния вътрешен продукт на страната.

Пандемията от COVID-19 допълнително влоши ситуацията. Безработицата в провинция Албърта достига 10.7% и е една от най-високите в Канада.

Тези тенденции принуждават властите в провинцията, които често се намират в противоречие с правителството в Отава, да преосмислят икономическата си политика. Те продължават да се надяват, че търсенето на петрол ще се възстанови и цената на суровината ще се повиши, но в същото време работят за намаляване на зависимостта на местната икономика от изкопаемите горива.

Един от начините за постигане на тази цел е насърчаване на инвестициите в алтернативни енергоизточници. През октомври правителството на Албърта предложи законопроект, който урегулира правната рамка на инвестициите в геотермални източници. Геоложкият профил на провинцията е подходящ за подобни сондажи, а и е налице необходимата експертиза.

За развитието на топлинната енергия на земните недра може да се използват изоставените петролни и газови находища, както и инфраструктурата, обслужваща добивната индустрия.

В началото на октомври тази година Джейсън Кени обяви, че Албърта ще използва добивите на природен газ за производство и експорт на водород - гориво, което не генерира въглеродни емисии. Въглеродният диоксид, отделян при производството на водорода, ще бъде събиран и съхраняван. Кени подкрепи идеята на премиерите на три други провинции за развитието на малките ядрени реактори.

Разработват се и планове за добив на литий и ванадиий, които се използват в производството на електрически батерии.

В миналото премиерът на Албърта беше отявлен противник на правителствената идея за налагане на минимална цена на въглеродните емисии, търгувани на борсата. Напоследък обаче той спря да говори по тази тема. Провинцията разполага със специален фонд, който насърчава ограничаването на вредните емисии и се финансира. През септември местните власти обявиха, че ще инвестират всички налични средства в него (малко под 600 милиона щатски долара) в развитието на технологиите за събиране и съхраняване на емисии.

Идва ли залезът на големите петролни компании? Идва ли краят на доминацията на компаниите от групата на Big Oil?


"Зеленият завой" в политиката на Кени представлява сериозно отклонение от реториката, която му донесе победата на изборите през 2019 година, пише още The Economist. Тогава той носеше широкопола каубойска шапка и обикаляше страната в голям син пикап, критикувайки противниците на петролната индустрия и обещавайки завръщане към нейните "златни години".

Той атакува управляващата преди него Нова демократическа партия за това, че е натоварила сектора с излишни регулации, както и премиерът на страната Джъстин Трюдо заради оттеглянето на подкрепата за петролопроводите, осигуряващи достъп до външните пазари.

Тези послания бяха популярни и му спечелиха 55% от гласовете. Още в началото на своя мандат обаче той беше изправен пред сериозни предизвикателства. По време на едно от неговите посещения в Ню Йорк, инвеститорите ясно заявиха, че в бъдеще използването на екологични критерии при взимането на бизнес решения ще се превърне в реалност. Застрахователите отказват да покриват щетите върху петролопроводите и газопроводите, срещу които са заведени дела от екоактивистите.

Новоизбраният американски президент Джо Байдън заяви, че ще отмени разрешителното за строежа на петролопровода Keystone XL, в който правителството на Албърта инвестира 1.2 милиарда долара.

Плановете на Албърта за едно по-зелено бъдеще не са фантастични. Хората, които в миналото са работили за петролната индустрия, имат необходимите умения за работа в секторите, свързани с алтернативните енергоизточници.

Но има и предизвикателства, като едно от най-сериозните е фактът, че провинцията се намира далеч от големите енергийни пазари. Топлинната енергия и водородът са по-трудни за транспортиране от петрола. В следващото десетилетие соларните панели може да заменят природния газ като основна технология за производство на водород, смята Андрю Лийч от университета в Албърта.

Но ако Джейсън Кени иска да извлече политически дивиденти от енергийната трансформация на управляваната от него провинция, той трябва да действа бързо, отбелязва изданието. Федералното правителство в Отава заделя огромни средства в преодоляването на икономическите ефекти от пандемията.

В края на ноември управляващите обявиха, че ще похарчат между 55 и 80 милиарда долара, или 3-4% от брутния вътрешен продукт, допълнително под формата на икономически стимули през следващите три години.

В същото време местните власти в Албърта съкращават разходите за заплати на държавните служители, включително и на лекарите на фона на нарастващия брой на новозаразените с COVID-19.

Опозицията, в лицето на демократите, която осигурява подкрепа за кабинета на Трюдо в парламента, в момента води пред консерваторите в социологическите проучвания в Албърта. Следващите избори са насрочени за 2023 година, когато може да се окаже, че настоящият премиер на провинцията, свързан с подкрепата за петролната индустрия, няма да бъде начело на "зелената революция".

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg