Петте основни инвестиционни принципа на рожденика Уорън Бъфет

9117
Петте основни инвестиционни принципа на рожденика Уорън Бъфет

© You Tube

Когато Уорън Бъфет говори, инвеститорите слушат. На 91-я рожден ден на гуруто на капиталовите пазари, публикуваме някои от основните инвестиционни принципи на президента и генерален директор на Berkshire Hathaway.

Той си спечели репутация на култов инвеститор и успешен бизнесмен, чието остроумие и мъдрост са ценени от хората във финансовите среди.

Уорън Бъфет в цифри:

1. Той е деветият най-богат човек в света.

2. Той е осмият най-богат човек в САЩ.

3. Нетното му състояние е 104 млрд. долара.

4. Пазарната стойност на компанията му надхвърля 645 млрд. долара

5. Досега той е дал 33 млрд. долара за благотворителност.

6. Поел е ангажимент да дари над 99% от състоянието си за благотворителност.

7. Той бил вдъхновен от книгата „Хиляда начини да спечелите 1000 долара“, която взел от обществената библиотека в Омаха на 7-годишна възраст.

8. Купил първите си акции на 11-годишна възраст – три акции на Cities Service Preferred за себе си и три за сестра си Дорис Бъфет.

9. За първи път подава данъчна декларация на 13-годишна възраст.

10. На 15 години Бъфет печели над 175 долара на месец, като разнася вестници
Washington Post. 


9 начина, по които навиците на Уорън Бъфет могат да ви пестят париТой може и да разполага с милиарди долари, но за разлика от други знаменитости и финансови гурута Уорън Бъфет предпочита да живее простичко.

На 91-я рожден ден на финансовия гуру Yahoo Finance публикува някои от най-известните цитати и съвети на Бъфет от негови писма до акционерите, интервюта и разговори.

Петте основни инвестиционни принципа на Бъфет:

Инвестирането не е толкова сложно, но трябва да знаете в какво инвестирате.

„Интелигентното инвестиране не е сложно, въпреки че съвсем не е лесно. Инвеститорът се нуждае от способност да преценява точно избрани бизнеси. Обърнете внимание на думата „избрани“. Не трябва да бъдете експерти във всяка или дори в много компании. Само трябва да можете да оценявате компаниите в своя кръг на компетентност. Размерът на този кръг не е много важен. Но познаването на границите му е от жизненоважно значение“.

Ако не можете да си го позволите, не го купувайте

„Хора, които са натрупали дълг по кредитната си карта или са изправени пред банкрут..., половината от писмата ми идват от такива хора..., а този проблем може да се избегне. Катастрофална болест – не. Дългът по кредитната карта е нещо, което носите със себе си. По-лесно е да стоите далеч от проблемите, отколкото да се измъкнете от финансово затруднение“.

„Гарантирам ви, че ако натрупате големи дългове по кредитната си карта, ще имате проблем вероятно до края на живота си от гледна точка на финансовото ви положение. От друга страна, ако стигнете далеч в играта, дори в скромен мащаб, при който парите идват от инвестиране и хора ви дължат пари или фондове за дялово инвестиране ви дължат собственост, ще бъдете доста напред в играта, вместо вие да дължите пари на кредиторите си всеки месец. Така че съветът ми към вас е, ако не можете да си го позволите, не купувайте“.


Развийте и изградете навиците, на които се възхищавате у другите хора

„Веригите от навици са твърде леки, за да бъдат усетени, докато не станат твърде тежки, за да бъдат скъсани...На вашата възраст можете да имате всякакви навици, каквото си пожелаете поведение. От вас зависи да решите“.

Придържайте се към ниски индексирани средства

„Когато трилиони долари се управляват от служителите на Уолстрийт, които налагат високи такси, обикновено именно мениджърите получават огромните печалби, не клиентите. Както големите, така и малките инвеститори трябва да се придържат към ниски индексирани средства...За тяхно щастие, приятелите ми, които притежават скромни средства, обикновено са последвали съвета ми“.

Партньорът на Уорън Бъфет със съвет как се постига мъдрост Чарли Мънгър, който е бизнес партньор на Бъфет от близо 6 десетилетия, смята, че има един много простичък начин човек да достигне до мъдростта

Игнорирайте всякакви пазарни прогнози

„Отдавна смятаме, че единственото достойнство на борсовите анализатори е, че карат гадателите да изглеждат добри. Дори сега двамата с Чарли (Мънгър) продължаваме да смятаме, че краткосрочните пазарни прогнози са отрова и трябва да бъдат заключени на безопасно място, далеч от деца и от пораснали хора, които на пазара се държат като деца“.

Българският бизнес

Всичко по темата Уорън Бъфет

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg