Pfizer и Biontech тестват трета доза от ваксината срещу новите щамове

506
Pfizer и Biontech тестват трета доза от ваксината срещу новите щамове

© Pixabay

Фармацевтичните компании Pfizer и BioNTech са започнали изпитания на трета доза от тяхната коронавирусна ваксина, за да проверят нейната ефективност и безопасност срещу новите щамове на вируса.

В момента имунизацията с препарата, получил най-рано одобрение в ЕС, е с две дози. Ефективността й е към 94%, а изследване в Израел установи, че имунизираните с ваксината на Pfizer/BionTecH не заразяват с вируса в близо 90% от случаите.

„Pfizer и BioNTech обявиха днес, че са започнали да оценяват безопасността и имуногенността на третата доза ваксина COVID-19 BNT162b2, за да определят ефекта на засилване на имунитета, причинен от вече циркулиращи и потенциално нови варианти на SARS-CoV-2“, беше съобщено на уебсайта на Pfizer.


В тестовете ще участват най-малко 144 души в две възрастови групи - от 18 до 55 години и от 65 до 85 години. Отбелязва се, че новото проучване ще помогне за изучаване на ефектите от ваксината в борбата срещу новите мутации на COVID-19.

Междувременно, изследване на масовата ваксинация в Израел показва 72% намаляване на смъртността сред тези, които са получили само първата доза от ваксината Pfizer-BioNTech преди поне две седмици. Това е отразено в анализ, извършен от експерти от изследователския институт Clalit в Тел Авив и университета “Бен Гурион” в Беер Шева.

Той дава най-обширните и задълбочени доказателства досега за ефективността и безопасността на ваксината в реалния живот, а не в клиничните изпитания. Изследванията също така показват, че ваксината на Pfizer е ефективна до 94% в седмиците след прилагането на двете й дози.

Според новите резултати хоспитализациите с COVID сред имунизираните с единична доза са намалени със 74% след 14 дни от прилагането й, а тежките случаи са с 62% по-малко. По отношение на общия брой нови инфекции, същата тази група отчита спад от 46%, в сравнение с контролната група, докато симптоматичните инфекции от заболяването са намалени с 57%.

Освен това изследователите също така представиха подробна информация за ефективността на ваксината при пациенти, които са получили и двете дози поне седмица преди проучването. Резултатите показват 87% спад в хоспитализациите поради заболяването. Намалението на общия брой на новите инфекции в тази група е 92%.

Изследването е проведено с данни от около 1.2 милиона души, лекувани в една от най-големите здравни организации в Израел, Clalit Health Services, между 20 декември 2020 г. и 1 февруари 2021 г. За целта са сравнени около 600 000 имунизирани с данните на други 600 000 без ваксинация и които са показали много сходни характеристики по отношение на възраст, пол, съпътстващи болести и места на пребиваване.

Средната възраст на пациентите е била 45 години. Преобладават тези на възраст между 16 и 39 години (35.7%). Пациентите на възраст 60 и повече години съставляват приблизително 28% от участниците.

Изследването е проведено по време, когато до 80% от случаите на коронавирус в Израел се дължат на вариант Б.1.1.7, т. Нар. Британски вариант, идентифициран за първи път във Великобритания, и който е свързан с повишен риск от заразяване, посочва DarikNews.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg