Пиковият момент в добива на петрол наближава, но това няма да спаси света

1296
Пиковият момент в добива на петрол наближава, но това няма да спаси света

© Unsplash.com

Промяната в посока чиста енергия води до упадък на петролната индустрия.

Светът обаче се нуждае от много по-амбициозен план за спасяването на климата и постигането на нулеви нетни емисии на парникови газове до 2050 г.

Това твърдят от Международната агенция по енергетика (МАЕ), която казва в най-новата си годишна прогноза за енергийния пазар, че са необходими по-агресивни действия по отношение на климата, докато световните лидери се подготвят за Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26) в Глазгоу през ноември.

"Набраната, до голяма степен окуражаваща, инерция по отношение на чистата енергия се сблъсква с упоритото присъствие на изкопаеми горива в нашите енергийни системи," казва в свое изявление изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол.

"Правителствата трябва да разрешат този въпрос по време на COP26, като дадат ясен и безпогрешен сигнал, че са ангажирани с бързото увеличаване на чистите и устойчиви технологии в бъдеще."


Над 50 държави в ЕС са поели ангажимент да спазят таргетите за нулеви нетни емисии. Ако спазят тези ангажименти, търсенето на изкопаеми горива ще достигне своя пик през 2025 г., но глобалните емисии на въглероден диоксид ще паднат само с 40% до 2050 г., което е доста далеч от нулевата нетна стойност, пише CNN Business.

При този сценарий светът все още ще потребява 75 милиона барела петрол дневно до 2050 г., което е само с 25 млн. барела на ден по-малко, в сравнение с днес.

Енергийният сектор беше подкрепен в последните седмици от рязкото увеличение на цените.

Цените на природния газ в Европа и Северна Америка скочиха до небето, а цената на въглищата в Китай е на рекордни нива. Това помогна за повишението на цените на петрола до най-високите им нива от 2014 г., тъй като някои енергийни доставчици прибягнаха до петрол за генерирането на енергия.

По-екологични ли са електромобилите? Да, но е малко сложно... С нарастването на популярността на електромобилите, дебатът за това дали те са достатъчно екологични все по-често излиза на преден план


В доклада на МАЕ е включено и предупреждение към индустрията на изкопаемите горива. Търсенето на петрол ще достигне своя пик при всякакви сценарии, а ако страните изпълнят поетите ангажименти относно климата, този момент ще дойде само след няколко години.

Какво е необходимо?

В момента инвестициите в проекти за чиста енергия и инфраструктура не са достатъчни. От МАЕ са казвали, че разработването на нови петролни полета или проекти за въглищни мини трябва да спрат, ако светът иска да ограничи глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий.

"Съществува приближаващ риск за още по-голяма турбуленция на световните енергийни пазари," казва Бирол. "Не инвестираме достатъчно, за да посрещаме бъдещите си енергийни нужди, а несигурността полага основите за един волатилен период в бъдеще."

Според Бирол, за да се постигне нулево нетно ниво на емисиите, инвестициите в чиста енергия трябва да нараснат повече от три пъти в следващото десетилетие. Около 70% от тези разходи би трябвало да се направят в развиващите се икономики, "където финансирането е недостатъчно, а капиталите остават до седем пъти по-скъпи, в сравнение с развитите икономики."

"Пътят пред нас е труден и тесен, особено ако инвестициите продължават да изостават от това, което е необходимо," се казва в доклада на МАЕ. От агенцията обаче "имат надежда", ако държавните лидери предприемат действия през следващия месец.

Необходимият ръст в инвестициите до голяма степен "ще бъде осъществен от частния сектор, потребителите и финансистите, които реагират на пазарните сигнали и политики, определени от правителствата." Тези играчи ще имат нужда от "безпогрешен сигнал от Глазгоу," където световните лидери ще се съберат през ноември за международните преговори във връзка с климата, посочват от МАЕ.

Преди срещата COP26 се засилваха нагласите за налагането на по-строги мерки, като определянето на краен срок за използването на въглища. Преговорите обаче бяха усложнени от повишението на цените на горивата напоследък, което подхранва страховете, че някои бизнеси може да се наложи да преустановят дейност, а сметките на потребителите ще скочат тази зима.

Миналия месец Китай пое ангажимент да не строи нови електроцентрали на въглища в чужбина. Въпреки това, в опит да облекчи задълбочаващата се криза с електроенергията в страната, Пекин наскоро разпореди увеличаване на добива на въглища.

От МАЕ изчисляват, че търсенето на въглища ще падне с 10% до 2030 г., ако страните спазят поетите ангажименти спрямо климата. За да бъде ограничено глобалното затопляне до 1.5 градуса по Целзий и да се предотврати климатична катастрофа, потреблението трябва да падне с 55%.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg