Планът за спасяване на Fannie и Freddie изстреля Dow Jones с почти 300 пункта

660
Планът за спасяване на Fannie и Freddie изстреля Dow Jones с почти 300 пункта

Цените на акциите на Уолстрийт скочиха в понеделник, след като инвеститорите прецениха, че е по-вероятно да последва възстановяването на финансовия и жилищния сектор, след като правителството на САЩ реши да спаси ипотечните гиганти Fannie Mae и Freddie Mac. Индексът Dow Jones добави приблизително 300 пункта вчера.

Съобщението в неделя, че Министерството на финансите поема контрол над компаниите, които притежават или гарантират половината от ипотечните дългове в страната, разсяха опасенията, че Fannie Mae и Freddie Mac ще бъдат покосени от нарастващите лоши дългове.

Инвеститорите се надяваха, че планът да бъдат инжектирани до около 100 млрд. долара във всяка от компаниите ще помогне не само за намаляването на цените на ипотеките, но може би ще изтласка цялата икономика нагоре. Действието на правителството би могло да накара банките да отпускат ипотечни кредити с по-голяма охота и да рефинансират съществуващи ипотеки на по-ниски цени, като по този начин предлагат спасителен бряг за потребителите, които изпитват затруднения от нарастващите плащания.

Индексът Dow Jones нарасна с 289.78 пункта, или 2.58%, до 11 510.74 пункта, след като в началото на сесията беше почти с 350 пункта нагоре.

По-широките пазарни индекси също записаха повишения. Индексът S&P 500 добави 2.05%, до 1 267.79 пункта, докато технологичният Nasdaq се покачи с 0.62%, до 2 269.76 пункта.

Цените на облигациите се вдигнаха късно вчера. Доходността на 10-годишните държавни облигации падна до 3.68%, в сравнение с 3.69 в петък. Доларът записа печалби спрямо останалите основни валути, докато цената на златото падна.

Планът на правителството ще размие книжата на на Fannie Mae и Freddie Mac и на практика ще обезцени тотално обикновените им акции. Цената на акциите на Fannie Mae падна с 6.34 долара, или 90.1%, до 70 цента за брой, докато тези на Freddie Mac се обезцениха с 4.21 долара, или 83%, до 89 цента за брой.

Акциите на други финансови компании, които са особено изложени на загуби, свързани с ипотечни заеми, скочиха. Книжата на Bank of America Corp. се оскъпиха със 7.7%, до 34.73 долара за брой, докато тези на Wachovia Corp добавиха 13.4% към стойността си, до 18.99 долара за брой. Цената на акциите на Citigroup Inc. нарасна с 6.6%, до 20.32 долара за брой.

Цената на суровия петрол със срок на доставка през октомври нарасна с 11 цента, установявайки се на 106.34 долара за барел на Нюйоркската търговска борса вчера. Вероятността Мексиканският залив да застане на пътя на урагана Айк породи опасения относно петролната инфраструктура там.

Броят на печелившите акции на Нюйоркската фондова борса вчера надхвърли този на губещите в съотношение 2 към 1, докато изтъргуваният обем достигна 1.5 млрд. акции.

Индексът Russell 2000 на по-малките компании нарасна с 1.95%, до 732.86 пункта.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg