Плащане през мобилния телефон ще погребе парите?

1085
Плащане през мобилния телефон ще погребе парите?

Измислено от японците, обещано преди месеци, касовите плащания през мобилен телефон минава от фаза на тестове... на фаза на тестове. Мобилното устройство не напуска хиляди ръце, откакто е създадено, и какво по-естествено от това в един момент да стане и нашият портфейл. Наскоро проучване във Франция показа, че 70% от французите биха предпочели да плащат през мобилния си телефон.

Идеята от години зрее в главите на банкери и компании за кредитни карти. Т. Нар. M-paiement предлага да направи парите и монетите ненужни дори и в „микроплащанията"- хляб, вестници и дори едно кафе. За да може да се интегрира в практиката, касите ще се снабдят само с още един вид четец, през който само ще слагаме мобилния си, за да платим.

Какво означава да плащаш през мобилен телефон? На първо място- да изпразниш джобовете си от дребните монети и банкноти. Астрономични суми се „разхождат" така, без банките да успяват стигнат и до една стотинка от тях, докато вие и милиони като вас си пазят и пазаруват с дребни.

Идеята е поне една част от този финансов поток да бъде отклонена към банките и те да вземат малък процент от всяко плащане.

Неразбираем за нас като потребители, това е един колосален пазар. Колосален като този на Visa, която вложи 2 млрд. долара в... тестове на плащането през мобилен телефон.

Нима е толкова просто? Оказва се, че не. От 2006 г. различни партньори периодично сключват споразумения за тестове. Защото всички „актьори" трябва да съгласуват своите позиции и да определят дали ще получат желаната облага.

Мобилните оператори трябва да приемат подходящите универсални карти с чип, с които ще се извършва плащането. Впрочем това се очаква до края на тази година. Те вече обмислят и нова система SIM-карти, която да позволи да плащате през мобилен телефон, без той да е специално пригоден за това.

Следва това, че търговците трябва да решат изгодно ли е за тях да вземат постерминално устройство, което естествено не е безплатно.

Очакват се горещи спорове и гръмки съобщения. И това е най-малкото, след като лобистите за плащането през мобилен телефон са си поставили за цел до 2014 г. то да обхване 50% от световното население.

А вие, бихте ли си платили покупките с мобилен телефон?

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg