Плащай докато говориш

686
Плащай докато говориш

Какво би било по-хубаво от това да можеш да поръчваш необходимите ти неща по мобилния си телефон и в същото време да плащаш за тях, използвайки единствено преносимото си устройство? Всъщност, в момента действието по разплащане с мобилен телефон е точно толкова трудоемък процес, колкото и ако се използва друг начин на плащане от разстояние, информира Money.bg.

Това обаче лесно би могло да се промени, ако идеята на Ник Огден си проправи път. Господин Огден смята, че е открил начин за разплащане по мобилен телефон, който е еднакво изключително лесен за използване и напълно сигурен. Сигурността се осигурява от това, че плащанията се потвърждават от биометрични сигнали, които са изключително трудни за фалшификация. Леснотата на използване идва от факта, че единственото, което трябва да правите с телефона си е да говорите и така плащате.

Системата VoicePay, разчита на софтуер за разпознаване на гласови сигнали, разработен от компанията VoiceVault. Тази програма работи като анализира 117 параметъра за разпознаване на гласа на отделния индивид, след като мостра от него вече е била запаметена в компютъра. Освен това системата игнорира странични шумове или деформация в гласа в следствие на заболяване или тежък махмурлук.

Според господин Огден, хората ще могат да използват системата по два различни начина. Първият е да използват девет-цифрен код, който описва желания продукт, като го наберат с клавиатурата на телефона си, за да го поръчат. След това автоматична гласова система ще помоли клиента да назове две случайно избрани четирицифрени числа, за да определи дали гласа е същия. След като биометричният тест премине успешно, системата ще иска потвърждение за покупката само с натискане на един бутон от телефона и стоката вече е поръчана.

Вторият начин за използване на системата е през интернет. Когато клиентът си хареса дадена стока, той само трябва да кликне на иконата VoicePay и след минутка телефонът му ще звънне и ще се повтори горепосочената процедура.

Очевидно за момента системата е приложима само за определени стоки, които са в системата VoicePay, но остава надеждата, че колкото повече хора започнат да я използват, толкова по-бързо ще навлезе тя в бита ни. В момента редица банки и компании за кредитни карти подкрепят идеята, което ще е нужно за нейното по-бързо налагане на търговския пазар, допълва още Money.bg.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg