Платежният баланс на Русия отново на плюс

439
Платежният баланс на Русия отново на плюс

В Русия в края на полугодието положителното салдо по текущата сметка нарасна почти двойно, а изтичането на капитал се смени с чист приток, коментира „Ведомости“.

Съгласно публикуваната от руската Централна банка оценка на платежния баланс на страната за първото полугодие, положителното салдо по текущата сметка се е увеличило с 89.6% в годишно изчисление (до 69.4 милиарда долара), а търговският баланс – със 74.9% (до 104,8 милиарда долара). Основен двигател на ръста е износът, който е нараснал с 54.44%  (до 240 милиарда долара).

Тази динамика на износа се дължи преди всичко на повишаването на цените на енергоносителите: стойността на износа на петрол, петролни продукти и газ е нараснала със 70.1%, достигайки 161 милиарда долара. Износът на останалите видове стоки е нараснал с 29.7% (до 78.9 милиарда долара).

Вносът за същия период се е увеличил с 41.5% (до 135.2 милиарда долара). Чистият износ на капитал от частния сектор, който през първото тримесечие е достигнал 23>4 милиарда долара, през второто се е сменил с чист внос от 35.7 милиарда долара. При това банките са внесли за половин година 10 милиарда долара (през 2007 г. - 37 милиарда долара).

Въпреки че световната финансова ситуация продължава да се влошава, по-нататъшният приток на капитал в страната не предизвиква съмнение, смята главният икономист на „Мерил Линч“ за Русия Юлия Цепляева.

Благодарение на благоприятните икономически показатели Русия започва да се възприема от инвеститорите като спокойно пристанище, затова в края на годината чистият приток на капитал може да достигне 50-55 милиарда долара, заяви Цепляева. Изтичането на капитал през първото тримесечие е било част от световната корекция на развиващите се пазари в отговор на радикалното намаляване на лихвите от Федералния резерв, отбелязва главният икономист на „Тройка Диалог“ Евгений Гавриленков.

 През второто полугодие капиталът ще влиза в Русия и в края на годината притокът може да достигне 50-60 милиарда долара, смята той. Преките инвестиции в нефинансовия сектор са достигнали 30.6 милиарда долара и в сравнение с 2007 г. са нараснали с 21.4%.

Световната криза е повлияла незначително върху ръста на преките инвестиции, заяви Гавриленков: заради бързия ръст на руския пазар инвеститорите реинвестират в Русия значителна част от печалбата и създават нови производства, преди всичко в автомобилната индустрия.

Чуждестранните кредити и заеми, получени от нефинансови предприятия, са намалели в сравнение с 2007 г. почти двойно – от 50.1 милиарда до 24.5 милиарда долара.

Общият обем на прираста на чуждестранни задължения за полугодието е достигнал 77.5 милиарда долара (69.3% спрямо равнището от аналогичния период на миналата година).

Също така трябва да се отчете, че в началото на 2007 г. руските компании взеха значителни кредити за покупката на остатъците от „Юкос“, а също така се състояха редица големи IPO, припомня Гавриленков.

Снижаването на достъпността на чуждите кредити заради кризата с ликвидността води до това, че много руски компании взимат заеми вътре в страната или ги отлагат за по-късен период, смята Цепляева.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg