По-малко лошото още не означава добро, каза Кристалина Георгиева в Давос

852
По-малко лошото още не означава добро, каза Кристалина Георгиева в Давос

© Getty Images

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви по време на панел в Давос за икономическите перспективи, че те са „по-малко лоши, отколкото се страхувахме преди няколко месеца“, съобщава The Guardian. 
 
„По-малко лошото още не означава добро“, допълни обаче тя.
 
Георгиева каза, че причините за оптимизъм са няколко.
 
Първо, инфлацията започва да намалява; общата инфлация по-специално. 
 
Второ, потенциалът на Китай да стимулира растежа се е подобрил. 
 
За миналата година икономическият растеж на Китай е по-бавен от средното за света за първи път от десетилетия, но с повторното отваряне на Китай сега очакваме растежът на страната да надхвърли средното глобално ниво, каза Георгиева. МВФ очаква световната икономика да нарасне с 2,7% тази година, допълни тя, въпреки че това може да се коригира след няколко дни заради Китай, където икономиката може да нарасне с 4,4%
 
Трето, силните позиции на пазарите на труда са довели до запазване на разходите на потребителите, посочи още Георгиева. 
 
 
На въпрос в кой момент МВФ обмисля да подобри икономическите си прогнози, Георгиева посочи, че МВФ три пъти подред е понижавал прогнозите си за растеж, „така че липсата на ново понижение е напредък“.
 
Ако МВФ коригира прогнозите си към по-високо ниво, тя не очаква „драматично подобрение на очаквания растеж от 2,7% през 2023 г.
Георгиева посочи още, че потребителските разходи могат да отслабнат, ако скокът на лихвите даде тласък на безработицата.
 
Растежът от 2,7% също така не е нещо позитивно по думите на Георгиева. Такова ниво би било едно от най-лошите от години, с изключение на финансовата криза от 2008 г. и пандемията.
 
Георгиева каза на делегатите в Давос, че има няколко причини за предпазливост.
 
Първо, ние не знаем как инфлацията ще се движи надолу.
 
Второ, какво ще стане, ако по-бързият растеж на Китай означава по-високи цени на петрола и газа, тласкайки инфлацията нагоре?
 
Трето, войната в Украйна е огромен риск за доверието, особено в Европа
 
В заключение Георгиева казва, че не трябва да се увличаме: „Внимавайте да не попаднете от другата страна на спектъра - от твърде големи песимисти до твърде големи оптимисти“.

Българският бизнес

Всичко по темата Давос 2023

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg