Подписаха Харта за основните права на ЕС

864
Подписаха Харта за основните права на ЕС

Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг, председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу и португалският премиер и председател на Съвета Жозе Сократиш подписаха Хартата на основните права на ЕС по време на официална церемония в Страсбург.

Подписването стана факт ден преди срещата на върха на ръководителите на страните-членки в португалската столица за подписването на новата институционална рамка на общността.

По време на тържествената церемония председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг подчерта колко е важна хартата за хората.

Днешното официално обявяване на Хартата на основните права ни дава възможността и задължението същевременно да я разясним на жителите на Европейския съюз, на почти 500-те милиона граждани, както и да им обясним значението на утрешното събитие. На първо място ние сме общност, която споделя общи ценности. Ние превръщаме солидарността, свободата и равните права в ежедневна практика, изтъкна председателят на Европейския парламент.

По думите му без ясното прилагане на фундаменталните ценности на общността, Европейският съюз няма бъдеще.

Ние също така нямаме правото да игнорираме спазването на човешките права в други части на света, ако не искаме да се провалим в припознаването на нашите ценности като неделима част от правото на Европейския съюз, подчерта в речта си Ханс-Герт Пьотеринг.

Хартата на основните права на Европейския съюз бе провъзгласена от ЕК, ЕП и Съвета на ЕС по време на Европейския съвет в Ница на 7 декември 2000 г. Тя обединява в един текст всички граждански, политически, икономически и социални права на европейските граждани, както и на всяко лице, пребиваващо на европейска територия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg