Политически тревоги дръпнаха бенчмарк индексите надолу

937
Политически тревоги дръпнаха бенчмарк индексите надолу

Политически, а не корпоративни новини задвижиха щатския фондов пазар в понеделник.

Бенчмарк индексите отново полетяха надолу, след като инвеститорите се разтревожиха, че неясната ситуация в някои знакови европейски държави само ще усложни и без това осеяният с трудности път към излизане от дълговата криза.

Уол Стрийт не е във възторг от изхода на първия кръг на изборите във Франция – опозиционният кандидат Франсоа Оланд се класира за втори тур, и е много вероятно да измести настоящия президент Никола Саркози. Според коментатори, Оланд смята да предоговори европейските споразумения за спазване на строга бюджетна дисциплина, а с подобни намерения трудно може печели сърцата на финансовите пазари.

Сътресения разлюляха и Холандия, където премиерът Марк Рут и кабинетът му предложиха да подадат оставка, след като планът им за фискални реформи удари на камък. Ситуацията вероятно ще доведе до предсрочни избори, а се разнесоха и слухове, че кредитните агенции ще изразят неодобрението си като понижат ААА рейтинга на страната.

На икономическия фронт картината не бе по-ведра – предварителният PMI индекс на еврозоната падна до 47.4 пункта през април спрямо 49.1 пункта месец по-рано.

Към европейските тревоги се присъедини и страхът, че китайската икономика продължава да губи скорост – производствената активност в азиатския гигант продължи да се свива през април, макар и с по-бавни темпове, отколкото през март.

Всички 10 индустрии, включени в S&P 500 приключиха сесията на негативна територия, а сред най-тежко пострадалите книжа бяха тези на компаниите, чието представяне е най-пряко зависимо от икономическия ръст. Morgan Stanley Cyclical отстъпи с 1%, а Dow Jones Transportation Average, който изпълнява сходна функция, падна с 0.9 на сто. Компонентата на S&P500, следяща строителите на жилища, се срина с 2.3%.

Американските банки последваха европейските си събратя в похода надолу, като акциите на Bank of America поевтиняха с 2.2% до 8.18 долара, а на Citigroup Inc. – с 1.9 на сто до 33.25 долара.

Производителите на суровини също не бяха пожалени от инвеститорите, и отбелязаха общо понижение за деня от 1.4%. Производителят на генно модифицирани култури и семена Monsanto отстъпи с 1.8% до 75.74 долара, а най-големият доставчик на стомана в САЩ U.S. Steel се гмурна с 2.7% до 28.22 долара.

Най-слабо представилият се от сините чипове бе Wal-Mart, цената на чиито акции се срина с 4.7% до 59.54 долара. Уолстрийт наказа веригата супермаркети след обвиненията за корупционни практики в Мексико.

Най-големият производител на зърнени закуски Kellogg Co. оряза прогнозата си за печалбата за 2012 г. и обяви по-слаби от очакваното резултати за първото тримесечие. В отговор, книжата поевтиняха с 6.1% до 50.70 долара. Според главният изпълнителен директно Джон Браянт, Kellogg са се оказали изправени пред „по-сериозни предизвикателства” в Европа и в някои сектори на щатския пазар, като нетните продажби за първите три месеца на годината са се понижи с около 1.3%, а печалбата на акция остава без промяна спрямо същия период предходната година, на 1 долар.

В сферата на добрите новини, SunTrust Banks Inc. поскъпна с 2.8% до 23.23 долара, след като осмата по размер на привлечените депозити банка в САЩ успя да зарадва приятно Уолстрийт с резултатите си за първото фискално тримесечие.

Amylin Pharmaceuticals Inc. скочиха с 14 на сто до 26.06 долара. Според неназовани източници, производителят на медикаментите за диабет Bydureon и Byetta си търси купувач, след като отхвърли враждебната оферта на Bristol-Myers Squibb Co.

Apple Inc. изнервиха акционерите си, като се колебаеха между печалби и загуби през целия ден, за да приключат с понижение от 0.2% до 571.70 долара. Напрежението нараства в очакване на счетоводните резултати на технологичният гигант, които ще бъдат обявени във вторник. Средната прогноза на анализатори, анкетирани от Bloomberg, е за печалба от 9.96 долара на акция.

През предстоящата седмица се очакват и отчетите на знакови дружества като спедиторът United Parcel Service Inc, най-голямата щатска телефонна компания AT&T Inc., световният лидер в строителната и минна техника Caterpillar Inc. и онлайн търговците Amazon.com.

В понеделник, Dow Jones Industrial Average загуби 102 пункта от стойността си, или 0.8%, до 12 927.20. Standard Poor's 500 се понижи с 12 пункта, или 0.8%, до 1 366.94, а технологично ориентираният Nasdaq Composite падна с 30 пункта, или едно на сто, до 2 970.45. Около 6.6 млрд. акции смениха собственика си на пода на щатските борси, или с 2.5% под среднодневния обем на търговия за последните три месеца.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояне и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

suhendrawan
# 0
08:06 | 18 June 2012
That insight solves the prolebm. Thanks!
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg