Половината от руснаците искат в ЕС

773
Половината от руснаците искат в ЕС

Все повече руснаци смятат, че мястото им е в ЕС. Тази настройка е учудваща, защото присъединяването на Русия към Общността не стои нито в дневния ред на Брюксел, нито в този на Москва.

Представително допитване, проведено по поръчка на Дойче Веле, установи, че мнозинството руснаци искат тяхната страна да се присъедини към ЕС. Това може да се нарече малка сензация, защото включването в Общността изобщо не е тема за руската политика.

Според резултатите от анкетата, проведена през декември 2010, почти половината от руснаците желаят страната им да стане член на ЕС през следващите десет години. Категорични противници на тази идея са само 18 процента от населението. В групата на 18 до 29-годишните 33 процента искат присъединяването да стане много бързо, до една-две години.

Какво поражда желанието?

Убедените европейци може да са доволни, че 20 години след края на комунизма руснаците търсят пътя "назад към Европа". Само че картината е по-сложна. На първо място руснаците виждат в ЕС едно икономическо обединение.

Половината от анкетираните смятат стопанския растеж за основна цел на ЕС. Една трета свързват с ЕС развитието на обща стратегия за сигурност. Едва 14 процента от руснаците свързват ЕС с ценности като свобода, демокрация и общоевропейска идентичност.

Естествено, че ЕС е и икономически съюз. Но неговото ядро е ангажиментът с една свободна, държавно-правова и демократична Европа. Така че икономическият аспект не е самоцел, а средство към "запазването и укрепването на мира и свободата", както е записано в статута на Общността. Днес ЕС е преди всичко политически съюз.

Деформирано възприятие на ЕС

Така че резултатите от анкетата на ДВ могат да се тълкуват двояко: първо - руснаците желаят по-тясно икономическо обвързване с Европа. На второ място обаче е видно, че руското население не е съвсем наясно с ценностите, целите и начина на функциониране на ЕС.

Това, че ЕС се възприема така деформирано в Русия, е проблем не само на Москва, а и на Общността. Явно ЕС не съумява да информира достатъчно изчерпателно за своите идеални цели. Затова е необходимо Брюксел да стартира информационна кампания в Русия. Проевропейското настроение там предлага поне засега оптимални условия за работа.

Източник: Дойче Веле

 

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg