Понижиха прогнозата за икономическия растеж в ЕС

480
Понижиха прогнозата за икономическия растеж в ЕС

Европейската комисия понижи днес прогнозата си за икономическото развитие в Европейския съюз и я повиши за инфлацията. Икономическият растеж в Европейския съюз ще бъде 2 на сто през 2008 г. и 1.8 на сто през 2009 г. при 2.8 на сто през 2007 г., сочат публикуваните днес тазгодишни пролетни икономически прогнози на Европейската комисия.

Те бяха представени комисаря по икономическите и валутните въпроси Хоакин Алмуния, съобщи БТА. В същото време инфлацията ще достигне 3.6 на сто през тази година при 2.4 на сто през миналата, а през 2009 г. би трябвало да бъде се върне на равнището на 2007 г. според прогнозите на Европейската комисия.

Причините за тези негативни прогнози се коренят в продължаването на кризата на финансовите пазари, на ясно очерталия се спад в икономическата активност в САЩ, на поскъпването на енергията и на рязкото повишаване на цените на суровините за производство на хранителни продукти, отбеляза Хоакин Алмуния.

Икономическият растеж в Европейския съюз, който се забавя, и инфлационният натиск, който се засилва, предизвикват безпокойство. Досега икономиките на страните в съюза се съпротивяваха успешно на външните удари. Трябва обаче да продължат да се прилагат здравословни макроикономически политики и да се избягва попадането в инфлационистична спирала, което би засегнала особено силно семействата с по-ниски доходи, подчерта Алмуния.

За България икономическите прогнози гласят, че за тази година се очаква държавният дълг да възлезе на 14.1 на сто от Брутният национален продукт, а през следващата да намалее до 10.8 на сто от БНП.

Що се отнася до равнището на инфлацията, предвиждането за страната ни през тази година е 9.9 на сто, а за следващата – 5.9 на сто.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg