Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ се понижават с 5.3% през януари

365
Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ се понижават с 5.3% през януари

Поръчките на дълготрайни стоки в САЩ са се понижили с повече от очакваното през първия месец на новата година, като въздействие върху това е оказало забавянето на ръста на водещата световна икономика.

За януари понижението е от 5.3% след ревизираното повишение от 4.4% през декември месец на миналата година. Резултатът се оказа значително по-лош от средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха спад на показателя с 4% за месеца.

Без да се отчитат поръчките на транспортни дълготрайни стоки, общите такива са намалели с 1.6%, което е третото им месечно понижение за последните четири месеца. И тук резултатът не съвпадна със средните очаквания за понижение от 1.4% за месеца.

Ако се изключат поръчките на отбранителни стоки, понижението на показателя възлиза на 4.7%, сочи още статистиката.

Големите компании са забавили поръчките на дълготрайни стоки на фона на всеобщото понижение на икономическата активност и в очакване на повече яснота за развитието на щатската икономика.

През първото тримесечие на годината се очаква американската икономика да отбележи ръст от едва 0.5% на годишна база.

Запазва се и опасността от рецесия до средата на настоящата година, като, според специалистите, шансовете за това са 50%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg