Португалия официално поиска финансова помощ

814
Португалия официално поиска финансова помощ

Португалия официално подаде молба до Европейската комисия и Международния валутен фонд за финансова помощ, съобщи еврокомисарят по икономическите и валутните въпроси Оли Рен в Гьодьольо, край Будапеща, където финансовите министри се събират днес и утре, за да обсъдят ситуацията с „третата плочка в европейското дългово домино".

Преговорите ще започнат в понеделник, като дискутираната сума е между 70 и 80 млрд. евро. Главните финансисти от евросъюза ще се опитат да определят размера и условия, при които ще бъде отпусната спасителната финансова помощ за Лисабон, но продължава несигурността за това какво може да предложи в замяна португалското правителство.

Министъра на финансите на правителството в оставка на Португалия Фернанду Тейшейра душ Сантуш трябва да убеди останалите 16 страни от еврозоната, че Лисабон е в състояние да проведе реформи и съкращения на бюджетните разходи, които са предвидени за подобряване на състоянието на страната.

А времето тече. Споразумението за финансова помощ трябва да бъде постигнато в максимален срок от шест седмици, за да може Лисабон да получи свеж ресурс в началото на юни, непосредствено преди насрочените за 5-и парламентарни избори. И то не за да финансира предизборната кампания, а за да покрие разходите си през следващите три години без да трябва да набира средства на облигационните пазари при изключително високи лихви.

Според повечето анализатори, страната се нуждае от около 75 млрд. евро за периода като предпазна мярка за евентуалното рекапитализиране на банките си.

„Няма истинска банкова криза в Португалия, банките са стабилни, но имат затруднен достъп до ликвидност", обяви един от преговарящите. „Те са повече жертва на слабата конкурентоспособност на страната си , отколкото на спекулативен балон като в Ирландия".

Очаква се две трети от помощта за Португалия да бъдат поети Европейския фонд за финансова стабилност, а една трета от Международния валутен фонд. Условията за заема за Лисабон най-вероятно ще са близки до тези в Гърция- заем със срок 7.5 години и лихва от минимум 2%, съответстваща на цената на финансирането.

Запитан за ефекта на тази криза върху доверието в Испания, говорителят на Европейската комисия Амадеу Алфатаж заяви, че „икономическият анализ на Брюксел на процеса на бюджетна консолидация е позитивен".

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg