Португалия се превръща във втора Гърция

1045
Португалия се превръща във втора Гърция

Профсъюзът Общ съюз на трудещите се на Португалия свика едноседмична стачка и спиране на работата от 20 до 27 октомври, като очаква стотици хиляди работници да участват в протеста. Все повече хора в страната гладуват, много от младите емигрират.

Португалският бизнесмен Жилберту Жордан наблюдава със смесени чувства усилията в страната за засилване на национална икономика, отбелязва ДПА.

От една страна мерките за икономии, които правителството съгласува с ЕС и Международния валутен фонд (МВФ) са точни, казва ръководителят на Andre Jordan Group, която работи в туризма и на пазара за недвижими имоти.


От друга страна всички ние се "страхуваме, много се страхуваме", посочва 50-годишният Жордан.

ЕС и МВФ отпуснаха на Лисабон спасителна помощ от 78 милиарда евро (110 милиарда долара) през март. Заемите са обвързани със строги условия, включително намаляване на разходите, приватизация и структурни реформи. Португалия трябва да намали бюджетния си дефицит до 5,9 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП) тази година - задача, която сега изглежда по-трудна, след като се оказа, че дефицитът през първите шест месеца е бил по-голям от очакваното - 8,3 процента.

Според Жордан, премиерът Педру Пасуш Коелю е на верен път за подобряване на конкурентоспособността и икономическите структури на Португалия. Тежката бюрокрация и липсата на гъвкавост на пазара на труда са като окови за португалските предприемачи, посочва той.

Докато ЕС, МВФ и рейтинговите агенции хвалят Коелю за политиката, която води, нараства безпокойството за социалните последици от тази политика.

Архиепископът на Брага Жоржи Ортега призова правителството да не затваря очите си пред социалното напрежение. Ще бъде трудно дълго време да се предотвратяват вълненията, предупреди уважаваният свещеник, като призова за по-справедлив социален ред.

Все повече хора гладуват в най-бедната западноевропейска страна, предупреди Антониу Маркеш, който е ръководител на хуманитарната католическа организация Каритас в северния португалски град Порту.

"Броят на семействата, които идват при нас за хранителни продукти като мляко, ориз и юфка се е увеличил от 312 до 513 семейства между януари и август", посочи той.

Голяма част от младите емигрират има притеснения за по-възрастните поколения. Половината от португалците на възраст между 55 и 64 години са безработни, според официалните данни. Над 80 процента от пенсионерите живеят с по-малко от 800 евро на месец.

Компаниите също са в затруднено положение. Броят на приетите обявени фалити е нараснал с 60 процента до 2195 случая през първото тримесечие спрямо същия период на 2010 година.

В строителния сектор 70 000 души са уволнени през първото полугодие, а инвестициите са намалели с 8.2 процента.

В автомобилната промишленост броят на продадените лични автомобили е спаднал с 22,5 процента в края на август.

Най-лошото е, че в страната се шири усещането, че ако мерките за икономии подкопаят икономическия растеж прекалено много и Португалия не покрие поставените цели, всички направени жертви ще са напразни

Има опасност Португалия да поиска втори спасителен пакет, предупреди неотдавна президентът Анибал Антониу Каваку Силва, а крайнолявата опозиция е на мнение, че Португалия може да се превърне във "втора Гърция".

Източник: БТА

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg