Поскъпването на петрола уби шансовете на Dow да прескочи 13 000 пункта

1258
Поскъпването на петрола уби шансовете на Dow да прескочи 13 000 пункта

Пазарът приветства доста вяло решението на европейските лидери да отпуснат така оспорвания пореден спасителен транш за Гърция. Според мнозина, макар че получените суми ще помогнат на балканската държава да покрие задължения по облигациите си през март, отлагането на фалита е само малка крачка към разрешаване на проблемите й.

Опасността от рецесия в еврозоната продължава застрашително да трупа буреносни облаци на хоризонта, а поскъпването на петрола, който удари нов рекорд във вторник, само ще натовари допълнително и без това задъхващата се глобална икономика.

Във вторник, котировките на черното гориво скочиха с $2.60 или 2.5% до $105.84 – най-високото им ниво от повече от девет месеца, а общо за последния месец цените са ескалирали със 7.5 на сто.

Новината, че Иран е спрял доставките си към Франция и Великобритания едва ли ще подпомогне да се охлади възходящата тенденция. Все пак, някои позиции спечелиха от подобно развитие – акциите на Chevron поскъпнаха с 1.6% до $108.41, а на Exxon Mobil – с 1.1% до $86.57.

Като цяло обаче страховете от инфлационни напрежения и затихване на потребителското търсене накърниха апетита на инвеститорите към покупка на акции и потушиха всеки възможен ентусиазъм от отлагането на банкрута на Гърция. Dow Jones Industrial Average успя няколко пъти да прескочи психологическата граница от 13,000 пункта, но в крайна сметка се отказа от атаките си. Преди края на сесията, бенчмарк индикаторите заличиха по-силният отбелязан напредък за деня, и за всеки пет позиции, постигнали повишение на щатските борси, осем поеха надолу.

Транспортът е една от индустриите, които ще пострадат най-тежко от поскъпващите горива, и Dow Jones Transportation Average, който се счита и за мерило за икономическото развитие, падна с 1.5%, подронен най-вече от неубедителното представяне на авиацията. Bloomberg U.S. Airlines Index се срина с 6.4%, като акциите на United Continental Holdings стопиха стойността си с 9.1% до $21.24, а Delta Air Lines паднаха със 7.2% до $10.05.

С това разочароващите новини за деня далеч на се изчерпват.

Гигантската верига мегамаркети Wal-Mart отбеляза понижение от 3.8 на сто до $60.07. Компанията полага усилия да привлече все по-внимателните с покупките си клиенти чрез щедри отстъпки, но тази стратегия изяжда печалбите й, стана ясно от публикувания финансов отчет за последното тримесечие.

Най-големият американски доставчик на кабелна телевизия Comcast Corp. ще предложи на абонатите си нова услуга –стрийминг на програми и филми. С този ход дружество навлиза в територията на онлайн доставчиците на видео, и пазарът реагира незабавно на новата опасност, като котировките по позицията на Netflix Inc. паднаха с 3.7% до $117.40.

Weatherford International Ltd. се сринаха с 14% до $15.36 след като производителят на съоръжения и екипировка за енергодобивния сектор обяви, че все още не е разрешил проблемите с вътрешния си контрол и може да се наложи да преразгледа обявените счетоводни резултати от 2008 г. до 2011 г.

Сред по-зрелищните катастрофи за деня се нареди позицията на GTx, които отстъпиха с цели 36 на сто до $3.69. Агенцията по храните и напитките е преустановила клиничните изследвания на медикамента против рак на простатата на фармацевтичния производител поради повишения ръст от развитие на тромби.

Все пак, във вторник не липсваха и печеливши позиции.

Докато Wal-Mart разочароваха Уол стрийт с последния си финансов отчет, конкурентите им от Macy’s се похвалиха с по-силни от очакваното резултати и акциите им поскъпнаха с 1.2% до $36.69.

Corcept Therapeutics скочиха с 47% до $4.45 след като фармацевтичният производител се похвали, че е получил зелена светлина от регулаторите за оралния си медикамент за терапия на синдрома на Къшинг.

Wynn Resorts Ltd. бяха най-силно представилата се позиция от S&P 500, с повишение от шест на сто до $119.40. Компанията закупи обратно дела на най-големия си акционер с отстъпка от 31 на сто и го принуди да напусне управляващия борд, след като проверка от страна на оператора на казина възбуди съмнения за неправомерни практики и плащани подкупи във Филипините.

В крайна сметка, въпреки усилията на основните бенчмарк индекси да подобрят четири годишни рекордни, денят не оказва толкова наситен с оптимизъм, колкото можеше да се очаква предвид новината за спасението на Гърция.

S&P 500 се отказа от отбелязаният по време на сесията напредък от 0.5% и приключи с повишение от едва 0.1% до 1,362.21. Dow Jones Industrial Average така и не успя да превземе за повече от бегъл момент бариерата от 13,000 пункта, и приключи със скромно покачване от 15.82 пункта, или 0.1%, на 12,965.69. Технологично ориентираният Nasdaq Composite се закова на негативна територия, със загуба от 0.11% до 2,948.57.

Източник: Глобал Маркетс

ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за претърпени загуби, вследствие от извършени инвестиции в покупко-продажба на финансови инструменти от страна на инвеститорите вследствие на информацията, предоставена в настоящата публикация, като същата не представлява покана за покупка или продажба на ценни книжа. Инвестиционните възможности, които се предлагат е възможно да не са подходящи за определена категория инвеститори в зависимост от техните възможности, времевия хоризонт в който смятат да задържат направените инвестиции или в контекст на цялостното им финансово състояние и в резултат на направените инвестици могат да се понесат значителни загуби. Направения анализ се базират на публично достъпна финансова информация, като ИП „Глобал Маркетс” ООД не носи отговорност за нейната точност, пълнота и актуалност, като цената на съответната акция е възможно да се понижи и възходящото и движение за предходен период не гарантира същото и за бъдещ период от време

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg