Последен призив за доброволно въвеждане на e-Call в колите

912
Последен призив за доброволно въвеждане на e-Call в колите

Европейската комисия отправи днес последен призив за доброволно въвеждане на нова система за безопасност в автомобилите.

Става дума за новата бордова комуникационна технология за спешни повиквания от превозните средства, e-Call, която според комисията може да спаси повече от 2 500 човешки живота годишно в Европейския съюз. В случай на тежко пътнотранспортно произшествие e-Call автоматично набира единния европейски номер за спешна помощ 112 и изпраща информация за местоположението на автомобила до най-близката служба за спешна помощ.

Това може да съкрати наполовина времето, необходимо за оказване на спешна помощ и да спаси живота на хора, които не знаят своето местоположение или не са в състояние да го съобщят. На сегашния етап въвеждането системата e все още доброволно, но тя не функционира в нито една държава в Европейския съюз.

Ето защо Европейската комисия предупреди, че ако не бъде постигнат значителен напредък по въвеждането й до края на 2009 г., могат да бъдат предприети наказателни мерки. За въвеждането на системата e-Call е необходимо пълно съдействие на автомобилната и далекосъобщителната индустрии, както и на националните администрации във всички държави от Европейския съюз, които трябва да осигурят необходимите технически средства на службите за спешна помощ за обслужване на повикванията от системата.

Въпреки че технологията е готова и представителите на автомобилната индустрия са постигнали съгласие по общоевропейските стандарти, шест държави от ЕС (Дания, Франция, Ирландия, Латвия, Малта и Обединеното кралство) все още не са готови да се присъединят към е-Call, тъй като се опасяват от високи разходи.

Системата e-Call се подкрепя от 15 държави в ЕС, които са подписали меморандума за въвеждането й (Австрия, Кипър, Чехия, Естония, Финландия, Германия, Гърция, Италия, Литва, Португалия, Словакия, Словения, Испания, Нидерландия и Швеция) и на други три европейски държави (Исландия, Норвегия и Швейцария).

Други шест държави, сред които е и България, подкрепят системата и са готови да подпишат меморандума за въвеждането й в скоро време. Пътнотранспортните произшествия носят загуби за икономиката на ЕС в размер на повече от 160 млрд. евро годишно. Оборудването на всички автомобили в съюза със системата e-Call би могло да спести 26 млрд. евро годишно, докато разходите, около нея възлизат на по-малко от 100 евро на автомобил.

Източник: БТА

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg