Последствията от вулкана ще надминат тези от 11 септември

790
Последствията от вулкана ще надминат тези от 11 септември

Комисарят по транспорта Сийм Калас заяви, че Европейската комисия търси оптимално решение на кризата в авиоиндустрията след затварянето на огромна част от европейското въздушно пространство и отмяната на хиляди полети.

На пресконференция в Брюксел преди предстоящата видео конференция на европейските министри на транспорта Калас посочи: "Ситуацията е наистина безпрецедентна и извънредна и не може да бъде устойчива прекалено дълго, дори още няколко дни. 80% от летищата са затворени, вчера бяха отменени 85% от полетите и ситуацията става непоносима."

Калас допълни, че във водените консултации от Евроконтрол - Европейската агенцията за безопасност на въздушната навигация - с правителствата, самолетните компании, летища, експерти и учени се работи в три основни посоки: безопасността, икономическите последствия и положението на милионите пътниците, блокирани по стотици летища в Европа и света. Калас посочи, че в никакъв случай няма да се прави компромис с безопасността и допълни, че икономическите последствия от отменянето на хилядите полети ще бъдат огромни:

"Последствията от затварянето на летищата и от това безпрецедентно събитие надминават тези от атентатите на 11 септември 2001 година." '

Еврокомисарят заяви още, че законово авиокомпаниите носят пълната отговорност за информиране и настаняване на милионите пътници, блокирани по летищата.

Министрите на транспорта ще обсъдят по-късно днес различни възможности за облекчаване на обстановката в Европа. Очаква се да бъде взето решение да не се отваря цялото въздушно пространство, а отделни въздушни коридори над Европа.

Междувременно френският министър на екологията Жан-Луи Борло заяви, че европейските министри на транспорта обсъждат възможността за отваряне на въздушни коридори, а не на цялото европейско въздушно пространство за справяне с кризата заради исландския вулкан.

На пресконференция преди предстоящата видео-конференция на министрите, министър Борло посочи, че европейските правителства се опитват да извършат реалистичен анализ на рисковете преди да вземат окончателно решение.

Източник: БНР

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg