Потребителските цени в САЩ нарастват с двойно повече от очакваното през юли

473
Потребителските цени в САЩ нарастват с двойно повече от очакваното през юли

Потребителските цени в САЩ са нараснали с повече от предварителните прогнози през юли, индикирайки, че Федералният Резерв има поводи за притеснение по отношение на ускоряване на инфлацията.

Индексът на потребителските цени е нараснал с 0.8% през юли, което е два пъти повече от предварително очакваното, съобщиха днес от Търговския департамент. Цените са нараснали с 5.6% в годината, приключила през юли, което е най-голямото увеличение от 17 години. Така наречените основни цени, които изключват храните и енергията, също на нараснали повече от прогнозираното.

Докладът може да засили дебата между представителите на ФЕД, които прогнозират, че инфлацията ще се забави и тези, които се опасяват, че ценовия натиск ще се засили.

Предварителните очаквания бяха потребителските цени да нараснат с 0.4%, според осреднената прогноза на 78 икономисти, интервюирани от Bloomberg News.

Основните цени, които изключват храните и енергията, са нараснали с 0.3 за втори пореден месец, което е над осреднената прогноза от 0.2% на икономистите.

Основната инфлация е нараснала с 2.5% в сравнение с юли 2007 г., което е най-голямото увеличение от януари насам. Увеличението на годишна база през юни е възлизало на 2.4%.

В отделен доклад от Министерството на труда съобщиха, че броят на американците, които са попълнили молби за помощи при безработица, надхвърля предварителните очаквания.

Енергийните разходи са скочили с 4%, след увеличение от 6.6% в предходния месец, според днешния доклад. Цената на бензина е нараснала с 4.1%.

Цените на суровините обаче са отстъпили от средата на юли. Цената на суровия петрол падна до 112 долара за барел тази седмица, след като достигна върховото ниво от 147 долара за барел миналия месец. Цената на бензина, която достигна рекордните 4.11 долара за галон на 17 юли, е паднала с около 8%.

Цените на хранителните продукти, които съставляват около една пета от индекса на потребителските цени, са нараснали с 0.9% през юли, след увеличение от 0.8% през юни.

Увеличението на цените се е разпростряло и извън храните и горивото. Цените на дрехите са скочили с 1.2% през юли, което е най-голямото увеличение от 1998 г. насам. Цените на самолетните билети са се увеличили с 1.3%, а разходите за обучение са нараснали с 0.5% за втори пореден месец.

По-високите цени на бензина и по-затегнатите условия за отпускане на кредити са намалили покупките на автомобили през юли, което бе и причина продажбите на дребно да паднат за първи път от пет месеца.

Скокът в цените на вносните стоки също могат да дадат основание на американските компании да вдигат цените, смятат икономисти. Цените на продуктите произведени в чужбина са скочили с 22% в годината приключила през юли, което е най-голямото увеличение поне от 1982 г. насам.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...