Потребителските цени в САЩ падат за първи път от почти две години

371
Цената на живота в САЩ е намаляла през август за първи път от почти две години насам, след като стойностите на горивата и забавящата се икономика са ограничили инфлацията, информира Bloomberg.

Индексът на потребителските цени в САЩ е намалял с 0.1% през август, което е и първото намаление от октомври 2006 г. Индексът отбеляза увеличение от 0.8% предходния месец, съобщават днес от Министерството на труда. Така наречените основни цени, които изключват храните и енергията, са се покачили с 0.2% през август, след ръст от 0.3% в предходния месец.

Намаляващата опасност от инфлационни рискове улеснява нещата за Федералния резерв да намали лихвените проценти днес, за да смекчи щетите от срива на кредитния пазар, който доведе до банкрута на Lehman Bothers Holdings Inc. Компании като General Motors Corp. и J.C. Penney Co. предлагат отстъпки, за да съживят продажбите си.

Потребителските цени съвпаднаха с осреднената прогноза на 75 икономисти, показва проучване на Bloomberg News.

Цените са нараснали с 5.4% за 12-те месеца, приключили през август, в сравнение с покачване от 5.6% на годишна база през юли, което беше най-голямото от януари 1991 г.

Основната инфлация се е покачила с 2.5% на годишна база през август, което по-малко от очакваното.

Енергийните разходи са намалели с 3.1% през миналия месец, след увеличение от 4% в предходния месец. Цената на бензина е намаляла с 4.2% през месеца.

Цената на петрола продължава да пада през този месец. Фючърсите на суров петрол паднаха почти до 90 долара за барел на Нюйоркската търговска борса днес, след като средната им цена през август възлизаше на 116.69 долара.

Индексът на потребителските цени е най-широкият измерител за цените, използван от щатското правителството, тъй като включва стоки и услуги. Почти 60% от индекса покрива цени, които потребителите плащат за услуги, вариращи от посещения при лекар до самолетни билети и билети за кино.

Цените на храните, които съставляват около една пета от индекса, са нараснали с 0.6% през август, след увеличение от 0.9% през юли.

Цените на новите автомобили са паднали с 0.6% през миналия месец, което е най-големия спад от ноември 2006 г., докато цените на хотелските стаи са намалели с 1.1%.

Цените на самолетните билети и дрехите са се покачили.

Наемите, които съставляват почти 40% от основния индекс на потребителските цени CPI, са нараснали с 0.1%, както и през юли. Заплатите са нараснали 0.6% през август, в сравнение с ръст от 0.8% през юли.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg