Потребителските цени в САЩ с най-голямо повишение през ноември от две години насам

358
Потребителските цени в САЩ с най-голямо повишение през ноември от две години насам

Индексът на потребителските цени в САЩ е отбелязал ръст от 0.8% на месечна база през ноември, което бе и най-голямото му повишение от близо две години насам. В основата на повишението му е покачването на цените на бензина, посочиха изнесени днес данни.

Резултатът значително превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха инфлация от 0.6% през изминалия месец.

Ако не отчита изменението в цените на храните и горивата, които са изключително волатилни, основният индекс на потребителските цени е регистрирал повишение от 0.3%, или с най-много от десет месеца насам.

До момента нивото на инфлацията в САЩ възлиза на 4.2% на годишна база, в сравнение с едва 2.5% за изминалата година.

Нарастването на инфлацията добавя допълнителен риск към и без това застрашената от имотната криза икономика на САЩ, на фона на намаляването на лихвите от страна на Фед.

В същото време, тя поставя под съмнение евентуални бъдещи действия от страна на резерва свързани с по-нататъшно понижение на нивото на лихвите там.

Инфлацията се подхранва от силното повишение на цените на бензина, както и на останалите енергийни ресурси, до голяма степен в резултат на рекордно високите цени на петрола.

Очакванията на много анализатори са, че ръстът на щатската икономика ще се понижи под 1% през настоящото тримесечие, което поставя сериозна опасност от изпадане в рецесия през следващата година за водещата световна икономика.

През настоящата седмица в усилието си да избегне рецесия, Фед намали равнището на краткосрочните лихви с 25 базисни пункта, като така се намалява опасността от инфлация, коментират специалистите.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg