Потребителското доверие в САЩ - близко до най-ниското си от 2 години насам ниво

422
Потребителското доверие в САЩ - близко до най-ниското си от 2 години насам ниво

Потребителското доверие в най-голямата световна икономика - щатската, се е понижило до близо двегодишния си минимум през декември. Индексът RBC Cash Index се е понижил до 65.9 пункта, което бе близо до стойността му от 64, отчетена през ноември.

В основата на слабото представяне на индекса стои продължаващата криза на пазарите на недвижими имоти в най-голямата световна икономика, както и високите цени на петрола, коментират специалисти.

Очаква се слабото потребителско доверие да се материализира в по-слаби коледни продажби, притесняват се още анализаторите.

През изминалата година индексът на потребителското доверие отбеляза значително понижение, в резултат на забавянето на щатската икономика. За сравнение, през декември миналата година индексът възлизаше на 86.9 пункта.

Един от основните показатели, който ФЕД следи за развитието на щатската икономика, са потребителските разходи, които формират близо две трети от най-голямата икономика. Те до голяма степен предопределят и бъдещата политика по отношение на лихвите.

За да избегне опасността от стагнация на щатската икономика, Фед понижи нивото на лихвите на два пъти през настоящата година, като веднъж с половин процентен пункт и веднъж с 25 базисни пункта.

Очакванията са, че понижението на лихвите ще продължи, на фона на продължаващата криза на ипотечните пазари и най-голямата от над 20 години на пазара на недвижими имоти.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg