Потреблението на газ в ЕС скача с 40 процента към 2030 година

438
Потреблението на газ в ЕС към 2030 г. ще се увеличи с 40 процента - от 525 млрд. кубични метра през 2006 г. до 740 млрд. кубични метра. Това прогнозира днес президентът на Еврогаз Доминико Диспенца, цитиран от ИТАР-ТАСС, на международния форум "Руски газ 2007".

Пи такъв растеж на потреблението на газ в Европа, към 2015 г. може да възникне дисбаланс от 150 млрд. кубични метра между производството и потреблението, а към 2030 г. този дисбаланс може да се удвои, отбеляза Диспенца.

Това разминаване трябва да бъде премахнато, като се увеличи вноса на газ, за което ЕС в най-скоро време трябва да построи нова инфраструктура, посочи президентът на Еврогаз.

"Европа ще внася все повече газ. Делът на вноса ще нарасне от 41 на сто през 2005 г. до 74 процента през 2030 г.", счита Диспенца. "На първо време дисбалансът ще се запълва с газ от Русия", подчерта той.

Коментирайки правилата за водене на преговорите между ЕС и страните износителки на газ, Диспенца отбеляза, че е необходим взаимен диалог на високо политическо равнище, тъй като в повечето страни износителки държавният дял в газовия отрасъл е много голям. Преговорите по конкретни проекти трябва да бъдат водени само на равнище износители и компании участнички, отбеляза той.

"Еврогаз активно ще подпомага диалога между Русия и ЕС, и ще подкрепя усилията и инициативите на компаниите в тази посока, които трябва да бъдат представяни, както на политическо, така и на институционално равнище", заключи Диспенца.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg