Потресаващите човешки жертви на брекзит

5816
Потресаващите човешки жертви на брекзит

На хартия гласуването на Великобритания в полза на излизането от ЕС ще донесе малко промени в краткосрочен план. Страната разполага с две години, за да предоговори търговските си споразумения, финансовите задължения и правната рамка, докато се развежда с останалата част от Европа.

На практика обаче много неща вече се променят.

Когато става въпрос за икономика, дори само очакванията на хората могат да променят всичко. Самото очакване Великобритания да напусне ЕС вече променя съдбите на милиарди хора във Великобритания и по света – влияейки на цените на стоките, които купуват, и на решенията им къде да живеят и работят, както и на работните места, от които ще могат да се възползват.


Никой не може да каже със сигурност как ще се развие брекзит. Много икономисти обаче прогнозират, че резултатите от референдума ще окажат смразяващ ефект върху британската икономика. Ето какво може всъщност да означава това за обикновените хора и бизнес във Великобритания и чужбина.

Потребителите ще бъдат засегнати сериозно

Инвеститорите, които очакват ръстът на британската икономика да се забави, започнаха да изваждат парите си от страната – процес, който изисква продажбата на британски паундове и купуването на чуждестранна валута. Това доведе до историческо обезценяване на паунда - до най-ниското му ниво спрямо долара от 1985 г.

Вижте още: Източна Европа готова да играе твърдо в преговорите за брекзита

Тази промяна означава, че всеки британски паунд ще купува по-малко стоки в чужбина, отколкото преди. С други думи, вносът става по-скъп, а цените на много стоки във Великобритания ще нараснат.

Като малка островна държава, Великобритания внася доста, в това число повече от половината от хранителните си продукти и близо половината от петрола и природния газ, които потребява.

Преди референдума ръководители на едни от най-големите търговци на дребно в страната, като Tesco, Marks and Spencer’s, Asda, Sainsbury’s и B&Q, предупредиха, че дрехите, храните, виното и другите вносни продукти вероятно ще поскъпнат при евентуално напускане на ЕС.

По-евтиният паунд също така намалява покупателната способност на британците, когато пътуват в чужбина, което означава, че на места, като Ибиса и Тенерифе, вероятно ще се организират по-малко ергенски и момински партита в близко бъдеще, пише Washington Post.

В дългосрочен план, промени в търговските споразумения биха могли да се отразят допълнително на цените на стоките. Например, Великобритания в момента е член на Световната търговска организация чрез ЕС. Напускането й обаче повдига въпроса дали британският внос и износ ще бъде обект на нови мита. Отговорите на тези въпроси ще станат известни след време.

Надеждата за работещите може да е мираж

С поевтиняването на валутата стоките, които Великобритания произвежда и продава в чужбина, са на по-привлекателни цени.

Това на теория би трябвало да стимулира износа и вероятно е точно така в дългосрочен план. Проблемът, според икономистите, е, че тази промяна може да дойде бавно.

Несигурността също така вероятно ще ограничи инвестициите във Великобритания като вложенията в разширяване на производствени заводи, разходите за наемането на нови служители или преместването на част от дейността в страната, смятат икономисти.

Тази вероятност е особено проблемна за Лондон - международен финансов център, който разчита на близките си отношения с пазарите по света. Според доклад на PWC от април, брекзит може да доведе до загубата на до 100 000 допълнителни работни места в сектора на финансовите услуги в страната до 2020 г.

Това вероятно е една от причините, поради която по-голям процент от лондончани гласуваха против излизането от ЕС, отколкото в други части от страната.

Несигурността след брекзит е особено притеснителна за милионите хора, които се възползваха от членството на Великобритания в ЕС и пристигнаха в страната, за да работят. Около 3 милиона европейски граждани, които не са британци, живеят и работят във Великобритания, докато в същото време над 1 милион британци живеят в други страни от ЕС.

Тези хора ще продължат да могат да живеят и работят по същия начин в рамките на поне още две години, но след това разрешителните им за работа и здравните им осигуровки може да изчезнат, което прави тяхното бъдеще и кариера много несигурни.

Нови правила за британската икономика?

Ползите от въвеждането на нови регулации в никакъв случаи не са гарантирани. Те трябва да бъдат изготвени и приети в британското законодателство.

Експерти обаче повдигат въпроса дали британското правителство, сега или в бъдеще, ще бъде в силна позиция да приеме подобни закони или да договори изгодни търговски споразумения.

На фона на всичките тези мрачни прогнози, икономическите отношения на Великобритания със САЩ могат да се явят като светлия лъч. Анализатори твърдят, че излизането от ЕС е малко вероятно да навреди на исторически силната връзка през Атлантика. Въпреки това малцина очакват Великобритания да договори собствена независима сделка за свободна търговия със САЩ в близко бъдеще.

Българският бизнес

Всичко по темата Брекзит?

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg