Повечето европейци са против единната валута

1456
Повечето европейци са против единната валута

Еврото се отразява негативно на националните икономики, сочат резултатите от проучване в 12 страни от Европейския съюз, които бяха публикувани днес на фона на засилващите се глобални опасения за европейската дългова криза.

Изследването "Трансатлантически тенденции" е на неправителствената организация German Marshall Fund, която насърчава американско-европейските отношения и всяка година проследява обществените нагласи в Европа и Северна Америка.

Според новия доклад на организацията 53% от участниците в анкетата "ЕС 12" са на мнение, че еврото има "лошо" влияние върху националните икономики, посочва ДПА. 40% определят влиянието на единната валута като "добро".


Групата "ЕС 12" включва Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия, Словакия и Португалия, които членуват в еврозоната; Полша, България и Румъния, които са си поставили за цел да приемат еврото в бъдеще; както и Великобритания и Швеция, които нямат намерение да се присъединяват към валутния съюз.

Отговорите са особено негативни във Великобритания, Швеция, България и Полша, но в Испания, Франция и Португалия повечето отговори също са критични спрямо еврото, отбелязва ДПА.

В Холандия мненията са разделени поравно (по 47% за всеки лагер), както и в Германия, където против еврото са 49% от анкетираните, а "за" - 48%. В Италия положителните оценки превишават негативните с 49 срещу 46%.

В Словакия, чието правителство е много сдържано в подкрепата за спасителните мерки в еврозоната, има силно мнозинство от 51%, според което единната валута е благоприятна за икономиката. На противното мнение са 31%.

Гражданите на Словакия обаче са в другия лагер, когато отговарят на въпроса дали подкрепят отпускането на средства за подпомагане на страни от еврозоната - едва 38% казват "да". Това е и най-ниският дял в проучването.

Мненията в Германия, която прави най-големи вноски в спасителните програми, отново са разделени поравно. Сред германците 50% одобряват помощта за други държави, а 49% - не. С мнозинство от 54 срещу 44% германците посочват, че са готови да предоставят на ЕС повече правомощия при определянето на националните икономически политики.

Във всички други страни гражданите се противопоставят на подобно решение, като особено силна е съпротивата в Полша, Швеция и Великобритания.

Сред анкетираните европейци 67% посочват, че членството в ЕС е положително за националните икономики, допълва Франс прес,. "Евроентусиазмът" е най-висок в Германия (76%), Полша (74%) и Холандия (73%) спрямо едва 46% във Великобритания и България.

Източник: БТАБългарският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg