Повечето европейци са против единната валута

1236
Повечето европейци са против единната валута

Еврото се отразява негативно на националните икономики, сочат резултатите от проучване в 12 страни от Европейския съюз, които бяха публикувани днес на фона на засилващите се глобални опасения за европейската дългова криза.

Изследването "Трансатлантически тенденции" е на неправителствената организация German Marshall Fund, която насърчава американско-европейските отношения и всяка година проследява обществените нагласи в Европа и Северна Америка.

Според новия доклад на организацията 53% от участниците в анкетата "ЕС 12" са на мнение, че еврото има "лошо" влияние върху националните икономики, посочва ДПА. 40% определят влиянието на единната валута като "добро".

Групата "ЕС 12" включва Германия, Франция, Италия, Испания, Холандия, Словакия и Португалия, които членуват в еврозоната; Полша, България и Румъния, които са си поставили за цел да приемат еврото в бъдеще; както и Великобритания и Швеция, които нямат намерение да се присъединяват към валутния съюз.

Отговорите са особено негативни във Великобритания, Швеция, България и Полша, но в Испания, Франция и Португалия повечето отговори също са критични спрямо еврото, отбелязва ДПА.

В Холандия мненията са разделени поравно (по 47% за всеки лагер), както и в Германия, където против еврото са 49% от анкетираните, а "за" - 48%. В Италия положителните оценки превишават негативните с 49 срещу 46%.

В Словакия, чието правителство е много сдържано в подкрепата за спасителните мерки в еврозоната, има силно мнозинство от 51%, според което единната валута е благоприятна за икономиката. На противното мнение са 31%.

Гражданите на Словакия обаче са в другия лагер, когато отговарят на въпроса дали подкрепят отпускането на средства за подпомагане на страни от еврозоната - едва 38% казват "да". Това е и най-ниският дял в проучването.

Мненията в Германия, която прави най-големи вноски в спасителните програми, отново са разделени поравно. Сред германците 50% одобряват помощта за други държави, а 49% - не. С мнозинство от 54 срещу 44% германците посочват, че са готови да предоставят на ЕС повече правомощия при определянето на националните икономически политики.

Във всички други страни гражданите се противопоставят на подобно решение, като особено силна е съпротивата в Полша, Швеция и Великобритания.

Сред анкетираните европейци 67% посочват, че членството в ЕС е положително за националните икономики, допълва Франс прес,. "Евроентусиазмът" е най-висок в Германия (76%), Полша (74%) и Холандия (73%) спрямо едва 46% във Великобритания и България.

Източник: БТАПодобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Ba Na Hills - слънчевата земя на чудесата

Кацнал на висок хълм, който гарантира прекрасен природен пейзаж,...