Повишени нива на радиация в редица японски градове

1659
Повишени нива на радиация в редица японски градове

В редица префектури на Япония са измерени повишени нива на радиационния фон след изпускането в атмосферата на радиоактивни вещества от авариралата атомна електроцентрала „Фукушима" 1, съобщи ИТАР-ТАСС.

От 11 март до днес на територията на електроцентралата станаха четири експлозии. Съществуват опасения, че повредените реактори могат да се превърнат в източник на силна радиация, посочва Ройтерс. В района на електростанцията радиацията е достигнала опасни за човека нива. Нивото на радиацията около третия енергоблок на атомната електроцентрала надвишава 400 пъти допустимата годишна норма. Там са измерени стойности на радиационния фон от порядъка на 400 милисиверта в час, което е хиляди пъти над нормата.

В Токио, с население 12 милиона жители, са били измерени малки количества на радиоактивни изотопи на йод и цезия, които най-вероятно са били донесени от вятъра, който духа от посоката на „Фукушима" 1, на около 240 километра от японската столица, предаде Ройтерс, като си позова на Агенция Киодо.

В града вече се забелязват признаци на паника, посочва Ройтерс. Някои от жителите на Токио го напускат, а други се запасяват с храна и вода.

В един от най-големите универсални магазини в Япония - "Дон Кихот" в центъра на Токио, са разпродадени всички портативни радиоприемници, джобни фенерчета, свещи, туби за гориво и спални чували. Нивото на радиационния фон се е стабилизирало и засега е много под опасните стойности, посочва Ройтерс, като се позовава на местни официални източници.

В съседната на Токио префектура Сайтама равнището на радиацията във въздуха се е увеличила около 40 пъти - 1222 наносиверта в час, но все още в под стойностите, при които възниква опасност за човешкото здраве. В префектура Канагава, на югозапад от Токио, равнището на радиацията се е увеличило между 6 и 9 пъти в сравнение с нормалното. Повишена радиация е била измерена и в префектура Тотиги.

Японският премиер Наото Кан призова всички, които живеят в радиус до 20 километра около „Фукушима" 1, да се евакуират. Властите препоръчаха на жителите в районите, разположени на разстояние между 20 и 30 километра от атомната електроцентрала да не излизат от домовете си. Над „Фукушима" 1 е обявена зона, забранена за полети, с радиус 30 километра, в която се допускат само самолети и вертолети, пряко ангажирани със спасителните и аварийните работи,

Ройтерс посочва, че радиация с ниво 400 милисиверта в час е 20 пъти по-висока от годишната норма, на която са изложени някои работници в ядрени електроцентрали или миньорите в уранови мини. При катастрофата в Чернобил са били евакуирани всички райони, в които нивото на радиация е било над 350 милисиверта на година. При нормален радиационен фон човек е изложен на около 2 милисиверта на година.

При нива на облъчване около 100 милисиверта на година се забелязва отчетливо увеличение на случаите на ракови заболявания. Натрупването на 1000 милисиверта предизвиква рак в един от всеки петима души. Единична доза от 1000 милисиверта предизвиква симптоми на лъчева болест, а при единична доза от 5000 милисиверта половината от облъчените умират в рамките на един месец.

Ройтерс изтъква, че е много малко вероятно населението в районите близо до електроцентралата да бъде изложено на радиация с опасна интензивност.

Междувременно Южна Корея, Китай и Канада обещаха да окажат допълнителна помощ на Япония за преодоляване на последствията от разрушителното земетресение и последвалите вълни цунами , предаде ИТАР-ТАСС.

Президентът на Южна Корея И Мюн-бак призова международната общност да окаже всяка възможна помощ на населението на Япония. В страната на изгряващото слънце вече бяха изпратени над сто южнокорейски спасители.Корейската асоциация за помощ при стихийни бедствия обеща да изпрати 4000 комплекта за извънредна помощ, които включват одеяла, дрехи, бельо и 150 000 бутилки питейна вода. Корейския комитет на УНИЦЕФ започна кампания за набиране на един милиард вона (около 888 000 долара) с помощта на социалните мрежи "Фейсбук" и "Туитър".

Организацията "Къмюнити чест ъф Корея" обеща да отдели 500 000 долара за закупуване на предмети от първа необходимост, а двама популярни в Япония актьори преведоха на японското правителство около 1,1 милиона долара. Китайската организация на Червения кръст ще предостави на Япония помощи в размер на пет милиона юана (над 757 000 долара).

В събота китайският Червен кръст изпрати на Япония помощи за един милион юана (149 000 долара). Китайското правителство е отделило 30 милиона юана (4,6 милиона долара) за хуманитарни помощи за Япония.

Правителството на Канада също изрази готовност да предостави всяка възможна помощ на Япония. Отава ще изпрати 17 експерти по идентификация на жертви, както и специалисти в областта на радиологията и ядрената техника. Канада би могла да помогне и с военнотранспортна авиация и военен персонал за ускоряване на хуманитарните операции, обяви канадското външно министерство.

Източник: БТА

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg