Появи се вегански ETF

1071
Появи се вегански ETF

© Pixabay

Една инвестиционна фирма се опитва да капитализира от успеха на компаниите за „месо” на растителна основа чрез пускането на нов вегански борсово търгуван фонд (ETF).

Фондът на име US Vegan Climate ETF дебютира на фондовата борса в САЩ в началото на тази седмица с борсов код VEGN.

Както можете да очаквате, Beyond Meat, чийто акции поскъпнаха с близо 500%, откакто компанията стана публична, е част от портфолиото на фонда.

Но инвеститорите, които гледат с интерес към този ETF, трябва да бъдат предупредени – това не е фонд, фокусиран върху храната на растителна основа, предава CNN. 


ETF-ът е базиран на Beyond Investing US Vegan Climate Index – индекс, обединяващ 275 компании. Индексът, сам по себе си, е базиран на Solactive US Large Cap Index, който следи най-големите американски публични фирми.

Beyond Investing, които управляват VEGN ETF, посочват, че техният индекс изключва компании, които експлоатират животни, занимават се с отбрана, изпъкват с нарушаване на човешките права, добиват изкопаеми ресурси или са част от енергетиката, както и всякакви други активности, които вредят на околната среда.

Екипът на Beyond Investing решава кои акции да изключи от индекса и кои да вкара.

Кой влиза и кой излиза

Това не означава, че във фонда попадат само компании, които са отговорни към околната среда. Избягват се тези, които се занимават с петрол, големите компании за хранителни стоки и търговците на дребно, които продават животински продукти – било то месни такива или стоки, съдржащи естествена кожа или вълна.

Според сайта на фонда най-големите притежания на US Vegan Climate ETF са в традиционните конгломерати -  Microsoft, Apple, Facebook, JPMorgan Chase и Cisco. Тези акции състават близо 15% от общите активи на ETF-а.

Apple често биват замесени в скандали, свързани с експлоатиране на работници в Китай, главно покрай основния им доставчик Foxconn.

Реално много малко големи корпорации могат да се похвалят, че са напълно социално отговорни.

Тъй като фондът не се занимава с компании със спорна репутация относно животните и околната среда, той поглежда към редица други участници в индекса S&P 500.

Клеър Смит, изпълнителен директор на Beyond Investing, посочва пред CNN, че премахването на тези компании, която тя нарича „неприятните”, реално оформят цели 43% от пазарната стойност на S&P 500.

Това означава, че енергийни гиганти, като Exxon Mobil и Chevron, не попадат в обхвата на фонда. Сред „неприятните” са още Amazon, Walmart, Mc’Donald’s и компанията на Уорън Бъфет Berkshire Hathaway, която е топ инвеститор в Kraft Heinz.

Всички тези компании или произвеждат местни продукти, или търгуват с тях, което е основното правило да не попадат в новия вегански ETF, посочва Смит.

От друга страна, US Vegan Climate ETF търси компании, които са известни с добрата си репутация, когато става дума за опазване на околната среда.

Какво показва първият отчет на Beyond Meat като публична компанияПроизводителят на продукти на растителна основа, които имитират месо - Beyond Meat, продължава да жъне успехи

По думите на Смит, фондът инвестира в акции на Tesla, тъй като компанията има полиика, която да не вреди на околната среда, а наскоро промени кожените си салони в колите с марка Model 3.

Сред другите предпочитани книжа попадат тези на Energizer - производител на литиевойонни батерии, и Idacorp - компания разчитаща на водна енергия за производство на ток.

Не особено голям избор

Смит признава, че все още е трудно да се намерят публични компании, които играят изцяло по зелените правила. Impossible Foods - конкурентът на Beyond Meat, все още не е дебютирал на борсата.

„Затрудняваме се да намерим акции на компании за храна на растителна основа, като ще бъде удоволствие да видим още такива”, казва тя.

Така или иначе, веганската стратегия засега носи успех. Индексът на Beyond Investing постига ръст от 23% досега през 2019 г. спрямо 19% скок на S&P 500.

Инвеститорите разполагат и с други алтернативи за влагане в компании, развиващи зелена бизнес стратегия.

Джейсън Ескамилия, изпълнителен директор на инвестиционна компания ImpactAdvisor, има нов сайт за симулация на портфолио от акции на име Vegemize, който помага на инвеститорите да намерят компании, които отговарят на специфични критерии.

Такива могат да бъдат равенството между половете и количеството вредни емисии, които отделят тези фирми.

„Гледаме повече какво да включим, отколкото да излючим. Искаме да градим портфолио от нулата”, казва Ескамилия.

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg